Kultura
0

Nobelovci primili nagrade u skladu s ceremonijom

Sarajevo-x.com
Priznati turski pisac Orhan Pamuk i šest američkih akademika su primili u nedjelju Nobelove nagrade na ceremoniji u Štokholmu. Oko 1.600 gostiju posmatralo je kako Pamuk i laureati iz medicine, fizike, hemije i ekonomije primaju medalje od kralja Carla XIV Gustafa.

''Ja još uvijek osjećam sreću jednog djeteta, kad god pišem'', rekao je pisac, koji je nedavno bio optužen za uvredu turske države.

Također u nedjelju, u Oslu, Nobelovu nagradu je primio Muhammad Yunus ''bankar siromašnih'' i njegova Grameen banka, zbog svoje snažne kampanje za smanjivanje siromaštva u Bangladešu.

Laureati iz fizike su John Mather i George Smoot, koji su zajedno sa ostalim pobjednicima potvrdili dominaciju američkih naučnika u oblastima nauke i ekonomije. Njih dvojica su nagradu dobili zbog otkrića radijacije koja daje naznake o porijeklu i starosti univerzuma.

Za hemiju, laureat je Roger Kornberg, što je njegova druga Nobelova ceremonija. Njegova nagrada za dokaz kako ćelije kopiraju gene, procesa koji je esencijalan za način razvoja samog života, došla je 47 godina nakon što je on sam u Štokholmu posmatrao svog oca Arthura, kako prima Nobelovu nagradu iz medicine za rad na genima.

Najmlađi laureat bio je osvajač Nobelove nagrade za medicinu Craig Mello, koji je zajedno sa Andrew Fireom dobio priznanje za otkriće načina na koji se geni mogu ''pritajiti'' ili skriti svoje karakteristike.

Edmund Phelps je osvojio nagradu iz ekonomije za istraživanje međusobne veze između inflacije i zapošljavanja.

Svaka Nobelova nagrada vrijedi 10 miliona švedskih kruna (1,47 miliona dolara), i predstavlja najprestižniju svjetsku nagradu za nauku i literaturu, a dodjeljuje se od 1901. godine u skladu sa testamentom izumitelja dinamita Alfreda Nobela.