Herta Muller
0

"Nobelova nagrada me neće ni u čemu promijeniti"

FENA
Njemačka književnica Herta Müller izrazila je u četvrtak u Berlinu ogromno čuđenje što je baš ona primila Nobelovu nagradu za književnosti, te kazala da joj je još uvijek teško i 20 godina nakon pada rumunske komunističke diktature, stalna tema njenog književnog djela.
  • Ne mogu još da vjerujem u to, ja to znam, ali to još ne može da uđe u mogu glavu. Bila sam sigurna da se to neće desiti. Trebat će mi vremena da to shvatim, kazala je ova 56. godišnja laureatkinja na konferenciji za štampu pred mnogobrojnim njemačkim i stranim novinarima, javio je AFP.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljena je ovoj romansijerki rumunskog porijekla, koja je svoju prozu pretočila u poeziju, digavši svoj glas protiv komunističke diktature Nikolaja Čaušeskua, koja je pala prije dvadeset godina.

  • Diktatura, to je tema svih mojih knjiga, naglasila je Herta Müller.

  • Trideset godina sam živjela pod diktaturom, kazala je ona, smatrajući da je imala sreće jer "ima mnogo ljudi koji nisu preživjeli dikataturu". Ona je kazala da dobro zna šta to znači "osjećati svako jutro strah da te navečer više neće biti".

  • Još to nije prestalo u mojoj glavi, iako je taj period prošao, dodala je dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

  • Došavši u Njemačku 1987., "osjetila sam da mogu da dišem, i tek 1989. kada je srušena diktatura, osjetila sam da više neću biti proganjana", objasnila je ova književnica.

  • Ova nagrada me neće ni u čemu promijeniti, dodala je ona.

Njemački ministar za kulturu Bernd Neumann predao joj je buket cvijeća na konferenciji za štampu i prenio joj čestitke njemačke vlade.