Kultura
65

Njemačka Redžiću nudi državljanstvo: Drag mi je bh. pasoš, s njim sam proputovao svijet

Piše: A. P.
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Gitarista Sanel Redžić okitio se još jednom internacionalnom nagradom. Na prestižnom takmičenju za klasičnu gitaru "Emilio Pujol", koje se održava od 1980. godine u gradu Sassariju na Sardiniji, Redžić je zauzeo drugo mjesto.

"Takmičenje je troetapno te sam morao pripremiti skoro dva sata programa. U finalu nas je bilo troje. Prvo mjesto je odnio Italijan, domaćin, a treće mjesto francuski predstavnik. Meni je pripalo drugo mjesto", kazao nam je Sanel.

Redžiću je ovo 27. internacionalna nagrada u karijeri, od čega je bilo 10 prvih, uključujući i prvo mjesto na jednom od najvećih takmičenja u Tokiju.

Pored ovog uspjeha Sanel je ušao u polufinale velikog takmičenja u New Yorku, koje će se održati početkom juna.

"U polufinale nas je ušlo osam iz cijelog svijeta. Takmičenje uživo prenosi televizija WNED, koju prati nekoliko miliona ljudi", otkriva naš virtuoz na gitari koji je imao priliku svirati širom Evrope, Azije, Južne, Centralne i Sjeverne Amerike u nekim od najvećih sala poput Concertgebouwa u Amsterdamu, Nacionalne filharmonije u Ukrajini i čak tri najveće sale u Tokiju za klasičnu muziku: Bunka Kaikan, Hakuju Hall i Yamaha Hall.

"Ove godine me očekuju novi koncerti širom svijeta. U Weimaru sam diplomirao i magistrirao sa najvećim ocjenama te trenutno radim Konzertexamen: najveći nivo studija za klasičnu muziku u Njemačkoj", kaže Redžić.

Zbog svih uspjeha Njemačka mu je u septembru 2013. godine ponudila državljanstvo, a on još nije donio odluku da li će ga prihvatiti.

"Sa bh. pasošem sam proputovao cijeli svijet i drag mi je", ističe Sanel.