Ni kandidature za UNESCO
0

Ništa od zaštite špilje Vjetrenica

FENA
"Ključni problem danas u BiH, kada je riječ o prirodi i prirodnim fenomenima, jeste da još ne postoji nijedna institucija koja se bavi zaštitom prirode ni odgovarajući zakoni u toj oblasti", kazao je danas za Fenu predsjednik Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić.

On je prokomentirao aktuelnu situaciju s iznimno vrijednim prirodnim spomenikom hercegovačkog krša - špiljom Vjetrenica, ne uspjevši sakriti pesimizam kada je riječ o njenoj zaštiti i kandidaturi za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Lučić je mišljenja da je nepostojanje odgovarajuće institucije za oblast prirode potpuno kontraproduktivno ne samo sa stanovišta uravnoteženog društvenog razvoja već i činjenice da je BiH po prirodnim vrijednostima i biodiverzitetu jedna od najznačajnijih evropskih država.

Problem vidi u tome da se u BiH priroda pretežno promatra kao industrijski asortiman. To je i kočnica da se ona promiče sa svim svojim vrijednostima.

Prirodna baština traži određene društvene vrijednosti - edukaciju i revalorizaciju na novi način.

"Potrebno je donijeti zakone koji će omogućiti uvođenje društvene infrastrukture za promicanje, organiziranje i zaštitu prirodnih vrijednosti. Sada imate situaciju u kojoj se za kandidaturu UNESCO-a ubacuje urbanistička vrijednost - često religijski objekti koji su svi regionalnog karaktera", kazao je.

Nažalost, u BiH je poredak vrijednosti takav da jedan regionalni spomenik kulture ima puno veći značaj od prirodne vrijednosti univerzalnog karaktera, smatra on.

Lučić je potvrdio da na kandidaturi Vjetrenice za UNESCO-ovu listu još ništa nije urađeno niti je taj proces uopće započet. Razlog je što ne postoji institucija koja bi uradila projekt kandidature niti postoji ikakva komisija koja bi bila formirana za tu namjenu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nema mandat za kandidaturu ili zaštitu prirodnih vrijednosti niti ona to želi. Članovi Komisije na kulturu gledaju kao zbir tačaka koje se nalaze na nekom prostoru, a ne iz perspektive da je cijeli prostor i prirodan i kulturan istovremeno.

Niti Akademija nauka i umjetnosti BiH, pojašnjava Lučić, nema mandat za organiziranje takvih projekata niti potrebnu infrastrukturu.

Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša treba formirati zavod za zaštitu prirode koji će izdavati propise namijenjene zaštiti prirodnih rijetkosti, mišljenja je Lučić.

"Drugim riječima, kada je riječ i o zaštiti Vjetrenice i njenoj kandidaturi za UNESCO, nemamo se čemu nadati sve dok nadležno ministarstvo ne formira organe koji će projekt nositi.

Nažalost, svi oni koji je već uništavaju na različite načine svjesni su situacije da ih niko za sada u tome ne može spriječiti. S Općinom Ravno imamo vrlo ozbiljne sukobe koji još više bacaju sjenu na mogućnost da se Vjetrenica zaštiti", zaključio je predsjednik Udruge "Vjetrenica - Popovo polje".