Naša preporuka
47

"Ništa nas ne smije iznenaditi" u srijedu u Pozorištu mladih Sarajevo

L. K.
U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 20. oktobra u 20:00 sati će biti izvedena predstava "Ništa nas ne smije iznenaditi" reditelja Aleša Kurta

U predstavi igraju: Belma Lizde Kurt, Emir Fejzić, Anita Kajasa Memović, Darja Ajvazović, Hana Zrno i Ivona Baković. Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, kostimograf je Lejla Hodžić, autor muzike Zlatan Božuta, dizajner Dragomir Križić, a fotograf je Dženat Dreković.

"Pozorište mora spremiti narod! Stigla odluka! Narod se mora spremiti u slučaju katastrofe. Virusi, bakterije, gasovi, radioaktivne čestice, klimatske promjene, zagađenje zraka, vode, krvi, nuklearne katastrofe, ratovi, biološko oružje, bakterije, gljivice, virusi, mutirani virusi, globalni pad imuniteta...", navodi se u opisu predstave.

"Sedam glumaca pravi predstavu koja educira ljude kako da se ponašaju u slučaju katastrofe. Ništa ih ne smije iznenaditi. Prvo moraju odlučiti koja katastrofa im najviše prijeti, koja su sredstva borbe protiv, i kako da to da prenesu publici. Svako, vođen vlastitim strahom, vidi katastrofu i borbu sa istom drugačije. Putem različitih drilova (vojnih, evakuacijskih, protivpožarnih, antiterorističkih) svi se zapravo pitaju: Za šta se mi ovo sada spremamo? Sve to služi otkrivanju nerazrješenih drama. Predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanu je opstanak i pojednica i šire zajednice. Katastofe donose promjene. Neizvjesnost. Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donjeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas?", rekao je Aleš Kurt o predstavi.

Broj ulaznica je, bez iznenađenja, ograničen. Ne smije vas iznenaditi to da će Pozorište mladih poštovati upute nadležnih i pridržavanje mjera, a publika se neće iznenaditi što nosi maske, na raspolaganju će biti i sredstva za dezinfekciju.

Bez-iznenađujuću rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799, kao i putem naše facebook stranice. Cijena karte je 8KM, a cijena za penzionere i studente je 5KM.

Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 sati i dva sata prije početka predstave.