Kultura
0

Nils Petter Molvaer na Xenophoniji

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji muzički događaj Xenophonia, koji će biti održan od 8. do 11. aprila, predstavit će i aktuelni projekat trubača, kompozitora i producenta Nilsa Pettera Molvaera pod nazivom Hamada.

Ovaj norveški umjetnik u svojoj muzici kombinira različite muzičke stilove poput jazza, housea i elektronske muzike sa elementima hip-hopa, rocka i popa, s lakoćom stvarajući jedinstvene i impresivne zvučne pejzaže. Počevši od albuma Khmer objavljenog 1997. godine, preko albuma Solid Ether, do posljednjeg Hamada iz 2009. godine, Molvaer je stekao status jednog od značajnijih inovatora na evropskoj muzičkoj sceni.

Ansambl Hamada s kojim će se Molvaer predstaviti 10. aprila na Xenophoniji, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, čine i gitarista Stian Westerhus i bubnjar Audun Kleive. Koncert počinje u 21.00 sat, a isti dan u 16.00 sati bit će održan i razgovor sa Nilsom Petterom Molvaerom namijenjen mladim muzičarima, studentima muzike i ostalim posjetiocima Xenophonije zainteresiranim za rad ovog umjetnika.

Dva dana ranije u BKC-u trio Sevdalinkas otvorit će Xenophoniju 2010. čime će na najbolji način početi ovogodišnje izdanje ovog muzičkog događaja. Ulaznice za programe Xenophonije 2010 možete rezervirati putem www.xenophonia.ba.