Sarajevo
7

Nikolaidis predstavio svoj novi roman "Mađarska rečenica"

Piše: I. Č.
Andrej Nikolaidis predstavio je večeras u Sarajevu svoj novi roman "Mađarska rečenica", koji je objavila u izdavačka kuća "Buybook". Uz autora, o romanu je govorio i novinar Ahmed Burić.

Sarajevska promocija knjige "Mađarska rečenica" poslužila je kao prilika da autor pročita odlomke iz svog romana, ali i da se porazgovara o utiscima iz romana i književnosti uopće.

Nikolaidis je na promociji šaljivo rekao da je na večerašnjem skupu riječ o promociji na kojoj autor treba da priča o svom romanu, a da to nije dobro.

"Ja živim koliko mogu izolovan. Nema me na društvenim mrežama. Moja komunikacija sa svijetom je prilično jednosmjerna. To je u jednom smislu dobro. Ma kako nakaradne promocije bile, ima nešto dobro u tom konceptu. Ali, piscu ne bi trebalo dati da promoviše svoje knjige", kazao je Nikolaidis.

Dodao je da je nezahvalno da autor razgovara o svojoj knjizi, imajući u vidu da je sve što je imao da kaže kazao zapravo u knjizi.

Ahmed Burić je kazao da je roman "Mađarska rečenica" bolji nego što je očekivao, a da se od Nikolaidisa kao autora zaista mnogo očekuje.

"Nema ovakvih tekstova kod nas previše. Roman nosi sa sobom jednu filozofsku notu koja nas sve sjedinjava u ovom beznađu i u sebičluku postkomunističkih zemalja", kazao je Burić.

Dodao je da je Andrej Nikolaidis čovjek koji ne shvata svoju literaturu preozbiljno.

"Ja se grozim ljudi koji uopće pisanje i cijeli taj poziv shvaćaju preozbiljno i od toga prave neku tešku misiju. Ja znam veliki broj tipova koji su zaglavili u nacionalizmu, zato što su mislili da su imali neki mesijanik kompleks u svojim knjigama", naveo je Burić.

Nikolaidis je prije sarajevske promocije svoj novi roman predstavio u Banovićima, odakle je prema ličnim priznanjima donio jako pozitivne utiske.

Osim toga, u intervjuu za Klix.ba govorio je o svom radu, ali i politici i Balkanu danas.