Nikad niže cijene na Zimskom salonu, knjige po 1 KM

S
Piše: A. Džaferović/Sarajevo-x.com
21.12.2011. u 21:00
0
33
Nikad niže cijene na Zimskom salonu, knjige po 1 KM
0
Nikad niže cijene na Zimskom salonu, knjige po 1 KM Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Zimski salon knjige, koji po sedmi put u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum organizira TKD Šahinpašić, i ove su godine pohodili brojni ljubitelji pisane riječi.
Salon će za tri dana zatvoriti svoja vrata do sljedeće godine, a 100 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske je manje-više zadovoljno i posjetom i prodajom.

Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD Šahinpašić, kaže da su, što se tiče posjete i reakcija izdavača, ispunjena očekivanja.

"Izlagači su svjesni situacije na tržištu i ne očekuju čuda. Što se tiče broja posjeta, mislim da smo na dobrom putu da ostvarimo broj od prošle godine (50.000 op.a). Iako su se svi izlagači maksimalno prilagodili kupovnoj moći posjetitelja i snizili cijene, promet je na nivou prošle godine", kaže Šahinpašić za Sarajevo-x.com.

Cijene prilagođene posjetiocima

Ističe da to nije dobro za izdavaštvo jer cijene nisu realne, ali su izdavači ipak odlučili prilagoditi se ljubiteljima pisane riječi kako ne bi izgubili njihovo povjerenje.

Najprodavanije knjige na štandu TKD Šahinpašić su tradicionalno sva djela Nure Bazdulj-Hubijar, zatim "Vučja jazbina" Hilary Mantel i "Lov na divlju ovcu" Harukija Murakamija.

"Kod ostalih izlagača najbolje je prošla autobiografija Abdulaha Sidrana 'Otkup sirove kože'", kaže Šahinpašić.

Izdavači su i ove godine nudili sve, od beletristike, enciklopedijskih izdanja, do naslova iz oblasti medicine, arhitekture, ekonomije i zdrave prehrane.

Predstavnik Izdavačke kuće Alnari iz Beograda, Uroš Colja kaže da su tražene knjige svih žanrova, a među najprodavanijim su djela Stephena Kinga: Uporište, Zamka za snove, Salemovo, Roberta Ludluma: Gnjev anđela, Faktor smrti, zatim djelo Gordane Kuić Miris kiše na Balkanu, kao i knjige Sidneyja Sheldona. Cijene na Alnarijevom štandu su od 10 do 20 KM, a Colja kaže da je posjeta nešto slabija u odnosu na prethodnu godinu.

Komplet knjiga Meše Selimovića 90 KM

Slične cijene su i na štandu izdavačkih kuća Marso iz Beograda i Rabic iz Sarajeva.

"Najtraženija je knjiga Sarin ključ Tatjane de Rozne, kao i djelo Bumerang iste autorice. Zatim djela Sofi Šovo: San po Boticeliju i San po Lipiju, kao i Dogovori u Karađorđevu o podjeli Bosne i Hercegovine Miloša Minića te Afroditin arhipelag Slobodana Stajića. Također, veoma je tražen i komplet od 10 knjiga Meše Selimovića koji je snižen 50 posto i sada košta 90 KM", kazala nam je Maja Perić predstavnica dviju izdavačkih kuća.

Ona ističe da je prva sedmica sajma protekla izuzetno dobro, ali da se, kako se približava zatvaranje, posjeta osjetno smanjila.

Sarajevska Izdavačka kuća Buybook na svom štandu nudi romane koji koštaju od sedam do 25 KM, među kojima su i "2666" Roberta Bolana i ''Snijeg'' Orhana Pamuka.

I na štandu VBZ-a knjige su snižene i do 80 posto pa se tako ''Sloboda'' Jonathana Franzena može kupiti za 6 KM. Isto toliko košta i Rumijeva ''Mesnevija II'' dok je za biografiju Angeline Jolie potrebno izdvojiti 10 KM.

Svi izdavači su po najjefitinijim cijenama ponudili dječije slikovnice, kuharice i rječnike, koji se mogu kupiti za samo 1 KM.


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: