Umjetnička galerija BiH
0

Nije bilo mjesta za sve koji su željeli vidjeti fotografije Milomira Kovačevića

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dva sprata Umjetničke galerije BiH bila su premala da prime sve koji su željeli prisustvovati otvaranju izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog. Izložba STRAŠNIZBORI prati period od 29. novembra 1989. pa do 2. maja 1992. godine, sa posebnim akcentom na predizbornu kampanju za prve, kako su ih tada nazvali, slobodne izbore 1990. godine.

Izložbu je otvorio profesor Nerzuk Ćurak, koji je govorio o fotografijama koje prikazuju period u kojem je došlo do velikih promjena, koje će nas, pokazaće se kasnije, nakon rata plakatima odvesti i u pravi rat.

"Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Možda to ne bih smio ni reći, ali čini mi se da izložbe pravim samo da bih vas sve vidio", kazao je na otvaranju Strašni, koji na otvaranju nije želio mnogo govoriti o samoj izložbi te je prisutne pozvao da je pogledaju, i sami donesu zaključke.

"Tih dana sam osjetio da se nešto zbiva i da se neke stvari mijenjaju. Pojavili su se neki drugi ljudi sa drugim simbolima i zastavama i sve sam bilježio svojim fotoaparatom. Svaki dan sam prije i poslije posla, najmanje nekih 50 dana, fotografisao grafite, plakate i sve što se dešavalo oko te kampanje", govorio je ranije o izložbi Strašni.

Izložbu je od svih državnih institucija podržala jedino Općina Centar, dok su se kao partneri u njenu realizaciju uključili predstavnici Umjetničke galerije BiH, koja je svim svojim kapacitetima podržala izložbu, Udruženje građana "Zašto ne", "Fond otvoreno društvo BiH", centar "Andree Malraux" i festival MESS.