Umjetnička instalacija
0

Nevjerovatni vodopadi Manhattana

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri gigantska vještačka vodopada odsad se ulijevaju u rijeku East u blizini Manhattana. Riječ je o javnom umjetničkom projektu za koji gradonačelnik tvrdi da bi mogao skupiti oko 55 miliona američkih dolara, novac koji će osnažiti ekonomsku aktivnost grada New Yorka.

“Historijska luka New Yorka je pretvorena u jednu od najzanimljivijih i najintrigantnijih destinacija između Nijagarinih i Viktorijinih vodopada”, izjavio je gradonačelnik Michale Bloomberg na novinskoj konferenciji na kojoj je označio otvaranje vodopada.

Tri vodopada sa tri tornja se ulijevaju u rijeku East u njujorškoj luci. Četvrti se nalazi ispod Bruklinskog mosta. Ovaj projekat danskog umjetnika Olafura Eliassona će biti postavljen do 13. oktobra ove godine. Visina vodopada iznosi između 30 i 40 metara, što je otprilike visina Kipa slobode od glave do prstiju. Širina vodopada varira između jednog i 20 metara.

Turističke kompanije nude posebne obilaske čamcem, koji traju 30 minuta, a koštaju deset američkih dolara. Moguće je i putovanje privatnim čamcem, na kojem se nudi šampanjac, večera za dvoje i noć u luksuznom hotelu.

Vodopadi su također vidljivi sa različitih pozicija i to od mostova do autoputeva. Posjetioci ako pozovu broj 311 mogu čuti glas Eliassona kako govori o vodopadima, kao da ih sam gleda. Eliasson je izjavio kako je sretan i zadovoljan jer je projekat, koji je trajao dvije godine, konačno gotov.

Bloomberg je izjavio da će projekat u vrijednosti od 15,5 miliona dolara pomoći razvoju biznisa, od restorana do hot-dog štandova, objavio je Reuters.

Eliasson, koji je rođen u Kopenhagenu 1967. godine, je široj javnosti poznat po instalaciji iz 2003. godine pod nazivom “The Weather Project”. Ova instalacija je bila postavljena u muzeju savremene umjetnosti Tate Modern, London. Radilo se o gigantskom suncu, sačinjenom od ogledala, lampi i izmaglice.