Prvi put u Sarajevu
89

Neviđeno do sada: Slovenci plešu strastveni tango u baletnim papučicama i pratnji harmonike

Piše: M. N.
Pet tanga/Kaktusi
Pet tanga/Kaktusi
U okviru Balet Festa u Sarajevo stižu slovenski umjetnici pozorišta Slovensko narodno gledališče koji će se predstaviti predstavama "Pet tanga" i "Kaktusi", koje nazivaju baletnim best sellerom u Evropi.

Unikatni koreografi Hans van Manen iz Holandije i Alexander Ekman iz Švedske spojili su nespojivo u baletne predstave koje oduševljavaju publiku širom Evrope, ali i šire, godinama, dok u BiH stižu prvi put.

Riječ je o vrhunskim plesačima koji će zajedno s jazz muzičarima na bini donijeti spoj erotike, misterije, jakih emocija i baletne umjetnosti na potpuno drugačiji način.

"Prvi put na sceni imamo jazz muzičare koji će uz pomoć harmonike u maniru tanga u potpunosti dočarati predstavu koja je posebna po tome što je holandski koreograf prvi put u historiji baletne umjetnosti napravio koreografiju u kojoj je tango sa visokih štikli spustio na baletne papučice, a da pri tome nije izgubio erotiku, melanholiju, dominaciju, mistiku i posebne boje koje donosi tango", rekao je Arman Šarkić, PR Balet Festa Sarajevo.

Predstava je dobila pozitivne kritike u svim zemljama, a već godinama "ne silazi" s repertoara u holandskim pozorištima. Za ovu predstavu uvijek vlada veliko interesovanje, a ista je situacija i otkako je najavljena u Sarajevu.

"Ostalo je malo karata i ovo je jedinstvena prilika sarajevskoj publici da vidi ovako nešto uživo jer upitno je kada će se ponoviti s obzirom da je teško doći do slobodnog termina ove pozorišne grupe", kazao nam je Šarkić.

U drugom dijelu, 26. septembra, ista grupa izvodi predstavu "Kaktusi" koja je opet spoj nečeg novog i unikatnog u baletu. Koreograf Ekman se vodi motivom da je svako tijelo lutka, pa će publika zajedno sa umjetnicima doživjeti pravi roller coaster emocija.

Švedski koreograf koristi elemente plemena Bali, joge i azijskih borilačkih vještina kako bi dočarao oscilacije emocije - od dramatičnih do nježnih, a sve kroz sinergiju pokreta.

Iza plesača svira gudački kvartet, dok plesači trče, padaju i pokušavaju pobjeći od nevidljivih zatvora. Na sceni se nalazi 16 plesača.

Obje predstave dobile su brojne prestižne nagrade za vrhunsku umjetnost, originalnosti, te trag koji će ostaviti u baletnoj historiji zauvijek.