Bogat knjižni fond
58

Neuslovni prostori Opće biblioteke jedino su mjesto okupljanja ljubitelja knjige u Zenici

Piše: E. M.
Opća biblioteka u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Opća biblioteka u Zenici jučer je podjelom zahvalnica volonterima i prigodnim muzičkim programom obilježila 64 godine postojanja, a okupljanje je bila i odlična prilika da se ukaže na probleme, ali i pozitivne rezultate rada ove ustanove.

Uz zvuke gitare u čitaonici kroz koju godišnje prođe desetine hiljada posjetilaca, jučer je obilježen 64. rođendan Opće biblioteke u Zenici koja je tokom rata čitaocima bila više od knjige.

Iako je jedino mjesto okupljanja ljubitelja traga na papiru, Opća biblioteka od svog osnivanja ima problem s prostorom. Iz godine u godinu, u biblioteku je došao veći broj knjiga, a njen knjižni fond danas prelazi 100.000 primjeraka.

"Kada je biblioteka osnovana 1954. godine, ponuđen nam je ovaj prostor uz obećanje da će se pronaći bolje prostorije. Godine su prolazile, nada je postojala, ali još uvijek smo ovdje i u našim ograncima u zeničkim naseljima. Osnivali smo nova odjeljenja, snalazili se, a kako je broj knjiga postao veći, Gradska uprava Zenice nam je prije tri-četiri godine omogućila da 15.000 primjeraka smjestimo u atomsko sklonište. Knjige su sada dostupne građanima i unesene su u elektronsku bazu", izjavio je direktor zeničke biblioteke Midhat Kasap.

U naredne dvije sedmice bit će izvršena knjižna revizija, kada će se znati koliko je naslova u ponudi građanima Zenice, a od 16. do 31. januara biblioteka neće biti otvorena za svoje korisnike. Trenutno ima blizu 5.000 članova, ali Kasap je dodao da broj članova više nije mjerilo posjećenosti biblioteke.

"Biblioteka ima blizu 5.000 registrovanih članova, ali mi smo izašli iz svojih prostora i dosta programa realizujemo u obdaništima i školama. Radimo s djecom s posebnim potrebama, gluhim i slijepim osobama, nacionalnim manjinama te organizujemo brojne promocije i izložbe izvan ove ustanove, ali i u njoj. Godišnje kroz naše programe i prostorije prođu desetine hiljada posjetilaca", dodao je Kasap.

Ponuda knjiga iz godine u godinu je veća, kao i sadržaj usluga. Posjetiteljima su na raspolaganju i knjige stare više od stotinu godina, ali najveće bogatstvo ove biblioteke su volonteri kojih ima više od 500, a najvrednijima su danas podijeljene zahvalnice.

Plaće zaposlenih se finansiraju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, a za knjižni fond i ostale troškove brine se Grad Zenica koji je njen osnivač.

Kasap je dodao kako se nada da će u budućnosti biti riješen problem prostora Opće biblioteke u Zenici, a obilježavanju godišnjice postojanja prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je izjavio kako je biblioteka jedan od sinonima ovog grada.

"Ovo je jedna od rijetkih ustanova čijim sam poslovanjem zadovoljan. Kroz biblioteku je prošlo 500 volontera koji su tako 'sklonjeni s ulice', a grad Zenica i gradonačelnik će to znati podržati", izjavio je Kasumović te se osvrnuo i na problematiku u vezi s prostorom.

"Jučer je završen međunarodni tender za uređenje Trga Bosne i Hercegovine i izgradnju gradske vijećnice. U sklopu tog projekta planirano je da na vrhu bude prostorija za biblioteku i Televiziju Zenica. Za realizaciju ovog projekta koristit ćemo sredstva Evropske unije za jačanje institucija".

Jedna od volonterki koja je dobila zahvalnicu je i 23-godišnja Zeničanka Amila Heralić koja volontira već osam godina.

"Vodim kreativnu radionicu zajedno sa sestrom Ajlom i zaista uživamo u ovome. Odlična je prilika kada svoju kreativnost možete prenijeti na druge ljude, da vam to niko ne ubija i nadam se da će se ovaj projekt volontiranja nastaviti i u narednom periodu", izjavila je Heralić.

Program povodom 64. rođendana biblioteke, izvođenjem pjesama uz pratnju gitare uljepšao je Haris Abdagić, a Kasumović i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić najuspješnijim volonterima su uručili zahvalnice.