Kultura
36

Neuništive stranice bh. historije: Država ne zna kako čuvati ono spašeno od agresorske vatre

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan skromni svečani prijem povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

"Postoji davno prevaziđeno poimanje biblioteke kao ustanove u kojoj se mogu pozajmiti knjige. Ipak, biblioteka je mnogo više od toga", rekao je Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

On je pojasnio kako NUBBiH predstavlja prostor, opremu, infrastrukturu, bibliotečki fond, kadar, organizaciju, strukturu i permanentno praćenje standarda te novih tehnologija. Ovčina je još jednom podsjetio da NUBBiH godinama radi u neadekvatnim uslovima u prostorijama Kampusa Univerziteta u Sarajevu, te da je obnovljena Vijećnica, nekadašnji dom NUBBiH-a, van dohvata ruke ove kulturne institucije.

Jedan od pokazatelja teške situacije jeste odgađanje svečane dodjele zahvalnica zaslužnim djelatnicima i saradnicima Biblioteke. Ipak, ona radi i održava puls kulturnog naslijeđa u obliku pisane riječi, slika i kartografije.

"Od 1996. godine NUBBiH je izdala više od 70 različitih publikacija. Neke od njih su 'Bosanskohercegovačka bibliografija, Memoria Bosniaca: Memoria Mundi i Stručna bibliotečka literatura", rekao je Ovčina.

Građani BiH pamte jedan od najtežih dana Nacionalne biblioteke kada je u noći sa 25. na 26. august 1992. godine zapaljena zgrada Vijećnice, a vatra uništila 2.000.000 knjiga i rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Ipak i pored apokaliptičnog razaranja, hrabri uposlenici i kulturni radnici spasili su značajan dio djela koja danas potvrđuju kulturni identitet Bosne i Hercegovine.

Obećanja

"Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH danas je glavni čuvar zapisanog i vrijednog bh. blaga. Riznice, knjige, rukopisi i krartografske zbirke ovdje nisu tek puki artefakti – oni su ponos i živa tradicija svih naroda u BiH koji su je razvijali i čuvali od zaborava", rekao je u obraćanju Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Iako u teškom položaju, dodao je Osmanović, NUBBiH nastavlja svoj rad ne zatvarajući svoja vrata.

"U vrh svojih prioriteta, Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzelo je određene korake u pravcu rješavanja neriješenog dugogodišnjeg problema pravno-materijalnog statusa sedam institucija kulture među kojima je i NUBBiH. Takve aktivnosti će biti nastavljene koristeći sve raspoložive zakonske mogućnosti da se ono riješi do kraja i na kvalitetan način", kazao je Osmanović zaključivši kako želi vjerovati da će teška vremena za NUBBiH jednoga dana postati prošlost.

Dok se rješenja čekaju treba istaći da čuvari naše historije mjesecima nisu primili platu, a institucija za utrošene energente za grijanje duguje čak 100.000 konvertibilnih maraka.