Kultura
0

Neum: Na projekciji NAFF-a devet animiranih filmova

FENA
Na sinoćnjoj projekciji Neum animated film festivala 2012 prikazano je devet animiranih filmova.

U romantičnom ruskom filmu“Pismo“. ispričana je priča o mladom zaljubljenom paru… Zanimljiv je bio i animirani film finskog autora Leevija Lehtinena, „Ego“. Autor na jedinstven vizualan, ali i glazbeni način opisuje borbu unutar čovjeka. Očita je njegova opsesija ljudskim umom i tajnama koje skriva. Simbolično na početku introspekcije u pokušaju da izmiri misli i srce usamljeni čovjek se oslanja na Bibliju. Nakon posustajanja, gubljenja srca koje zavodi čarobna melodija, prepuštanja porocima, čovjek ponovno pada na koljena i dolazi do pokajanja. Na kraju se pojavljuje s maskom iza koje ostaje na gledatelju zaključiti što sada ona skriva...

Ovo je drugi Leevijev film koji govori o sukobima unutar čovjeka, što je za njega neiscrpan izvor ideja za nove radove slične tematike. „Ego“ je bio na 25 festivala, a u Nizozemskoj je osvojio nagradu za najbolji animirani film.

Što se tiče tehnike Leevi voli raditi animaciju s lutkama, što ne čudi jer se dugi niz godina bavio fotografijom. U kreativnom radu mu pomaže i supruga, koja se bavi koreografijom i plesom. Upravo rade na predstavi u kojoj se isprepliću ples i animacija.

"Ostala su dva dana do kraja Festivala, a kroz razgovor sa zanimljivim autorima, veliki interes publike, ne sumnjamo da će završne večeri biti uzbudljive", priopćeno je iz NAFF-a.