Kultura
0

Netipični transvestitski show obilježio subotu na MESS-u

FENA
Iz predstave "Gardenia" (Foto: MESS)
Iz predstave "Gardenia" (Foto: MESS)
Na drugoj redovnoj pres konferenciji 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS razgovarano je s predstavnicima pozorišnih trupa čije su predstave obilježile prethodni dan Festivala.

Vanessa Van Durme, glumica prema čijoj je ideji rađena predstava "Gardenia" objasnila je da je bila inspirirana dokumentarnim filmom pod nazivom "Ko sam ja" koji govori o zatvaranju transvestitskog kabarea u Barceloni.

"Gardenia nije tipični kabare-transvestitski show, poenta predstave je prikazati potragu za identitetom kroz bilo koju marginaliziranu društvenu grupu, bilo da su to beskućnici, bolesnici ili transvestiti", rekao je Dirk Van Vaerenbergh, jedan od devet glumaca belgijske trupe "Les Ballets C de la B".

On je istaknuo da je sinoćnja publika s velikom pažnjom pratila predstavu i imala vrlo sofisticirane reakcije.

"Tek kada oslobodimo ono što smo zaključali u sebi, možemo pronaći pravu sreću. Ovo je predstava o toj potrazi", zaključio je Van Vaerenbergh.

"Mali princ" jučer je otvorio Children MESS, a o utiscima su govorile rediteljica Dubravka Zrnčić Kulenović, te glumica Jasminka Požek Božuta i autorica video animacija i slikarskih rješenja Naida Begović.

"Mali princ" već je gostovao i u Francuskoj, Hrvatskoj i širom BiH, te su i dalja gostovanja u planu kako bi se teatar približio mlađoj publici u sredinama koje nemaju svoje redovne teatarske sadržaje.

"Las meninas", predstava meksičkog redatelja Ignacia Garcije, na savremen način govori o likovnoj umjetnosti te mračnim historijskom razdoblju 17. stoljeća imperijalne Španije.

"Jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio za ovo djelo jeste utjecaj najboljih djela umjetnosti na teatar, a drugi je bio stav umjetnika spram moći", istaknuo je reditelj Garcia, objašnjavajući kako predstava govori o unutarnjem sukobu umjetnika - da budu ili dobri umjetnici ili priznati od vlasti, saopćeno je iz festivala MESS.