"Ja sam bio tu"
0

Netipična izložba Zorana Hercega u "Zvonu"

Sarajevo-x.com
U klubu "Underground", bivše "Zvono", 7. aprila u 21 sat bit će upriličena netipična dvosmjerna izložba "Ja sam bio tu" Zorana Hercega.

Posjećujući stotine izložbi posljednjih 15 godina na ovom event-performansu Zoran Herceg će pokušati dati odgovore koje je sebi tada postavljao, a vezani su za razmišljanja šta je to što posjetilac nosi sa sobom nakon izložbe u današnje vrijeme kad je medijska pokrivenost postala komotni surogat i oslonac sjećanju.

Sjećamo li se uopšte slika koje smo vidjeli tokom bilo koje izložbe ili se oslanjamo na dostupnost referentnih podataka, kako se izboriti za svoje mjesto kao umjetnik ili čak kao umjetničko djelo, u sjećanju izbombardovanih posjetilaca kulturnih događaja, pogotovo što je takvih svakako malo?

Da li je umjetnost kao ultimativni čin borbe protiv smrtnosti i zaborava danas napokon izgubila bitku, da li je vrijeme da prihvatimo kao uspjeh činjenicu da nas je search engine interneta negdje uskladištio, samo su neka od pitanja na koja će autor tekom večerašnjeg performansa pokušati dati odgovor.

Namjera nam je da shvatimo jesmo li u stanju uopšte ponijeti nešto sa izložbe i šta znači "biti tu", prisustvovati kulturnom događaju, kao umjetnik, kao posjetilac, kao model ili kao izloženo djelo.

Zoran Herceg rođen je u Sarajevu 1979. godine. Likovnu akademiju, odsijek slikarstvo, završio je u Milanu, na Institutu Brera. Bavio se stripom, ilustracijom i videom. Objavljivao je za izdavačke kuće De Falco i Conigilo. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u Švicarskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je angažovan na polju aktivističke ilustracije i dizajna.

Njegovi plakati bili su primijećeni tokom sarajevskih protesta, a njegove karikature objavljivane su u glasniku Građanin i još uvijek izlaze na sajtovima nevladinog sektora. Trenutno radi kao art direktor u reklamnoj agenciji Mccann-Erickson.