Bili smo na probi
353

Nermina Damian na scenu NPS-a donosi ljepotu baletnog plesa i pokreta uz Mozartovu muziku

E. Lj.
Sve je spremno za premijeru baletne predstave "Ples sa Mocartom" koja će u režiji i koreografiji Nermine Damian 22. novembra biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ova baletna predstava koja je nastala na osnovu muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta dovela je Nerminu Damian na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon 12 godina.

"Posljednji put sam u Narodnom pozorištu Sarajevo radila 'Palčicu'. Ovo je još jedno izuzetno iskustvo, puna sam emocija i treme, ali mislim da će biti dobro. Ljudi su lijepo primili moj projekt, radili smo dušom, što je veoma bitno, dali su sve od sebe i zaista sam presretna. Ovo je mali kolektiv, ali kolektiv s nevjerovatnom snagom i željom da publici prenese ljepotu baleta. Oduševljena sam njihovim odnosom prema poslu", rekla je Damian u razgovoru za Klix.ba.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kaže nam kako je "Ples sa Mocartom" predstava u kojoj se pleše bez stajanja i koja će gledaocima približiti ljepotu pokreta i plesa.

"Smatram da je Mozart jedan je od najvećih genija naše civilizacije i svijeta. Njegova muzika je za mene vrlo podatna za izražajan koreografski pokret bilo koje vrste i radeći po njegovoj muzici dobijam krila i to je predivno. Mozart je bio pun pozitivne energije, čak je sam izjavljivao da je toliko volio ples, da je sanjao o tome kako se bavi plesom. Mislim da na njegovu muziku treba samo plesati", istakla je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Riječ je o predstavi u dva čina - prvi čin posvećen je historijskim plesovima, nakon kojeg će publika imati priliku vidjeti kako se pleše na Simfoniju Haffner No.35, a u konačnici slijedi prikaz klasičnog baleta obojen autorskim izrazom.

"Probe su bile dinamične i veoma konstruktivne. Nermina Damian je najviše insistirala na timskom radu, jer je ovo predstava koju dobrim dijelom nosi ansambl, dakle riječ je o kolektivnoj baletskoj igri. Mladi sarajevski baletan Admir Kalkan je nebrušeni dijamant ove predstave, a Mozartova muzika je neiscrpan izvor inspiracija", rekla je balerina Jovana Milosavljević Lovrenović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Uzbuđenje zbog premijere nije mogla sakriti ni balerina Selma Efendić koja je istakla da je rad s Nerminom Damian predivno iskustvo.

"Ovo je treća premijera koju radim s baletnim ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo. Probe su uvijek naporne i iscrpljujuće, ali u konačnici se sve to isplati. Sve je ovo jedno predivno iskustvo i bila mi je čast. Važno je istaći da nam je koreografkinja Nermina uspjela prenijeti znanje i da nas je u potpunosti unijela u ovu opriču", rekla je Efendić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Scenograf predstave je Josip Lovrenović, a kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić. Ljepotu plesa i pokreta dočarat će Tamara Ljubičić, Admir Kalkan, Jovana Milosavljević Lovrenović, Evgeny Gaponko, Ana Kuzmanović, Boris Vidaković, Zulejha Kečo, Til Čmančanin, Mihail Mateescu, Paula Grubešić-Mateescu, Marijana Marić, Sabina Sokolović, Hariz Šabanović, Nadža Pušilo, Goran Staniškovski, Jesenko Matković, Selma Efendić, Albina Huskić, Aleksandra Smiljanić, Amina Sulejmanagić, Selma Štrbo Arnautović, Lejla Bajramović, Nataša Gaponko i Naida Hamzić.