Kultura
0

Nermin Tulić "Glumac godine" BH radija 1

FENA
Glumac Nermin Tulić ovogodišnji je laureat priznanja "Glumac godine" koje Dramski program BH radija 1 već šestu godinu dodjeljuje za izuzetan angažman i stvaralački doprinos u realizaciji radiodrame.

Dramski umjetnik Nermin Tulić prisutan je u svijetu radiodrame dvadesetak godina. Strasno zaljubljen u radio i kao čovjek i kao glumac, on tokom tog razdoblja ostavlja dubok trag u dramskoj produkciji i raznovrsnošću uloga koje tumači te neponovljivom snagom i izražajnošću kojom pristupa svakom novom izazovu.

-Najbolje o tome svjedoči priznanje "Glumac godine" koje je Tulić dobio od dramskog programa Radio Sarajeva za 1990. godinu. Ovo drugo priznanje koje Nerminu Tuliću dodjeljuje dramski program BH radija 1 jedinstveno je ne samo kao potvrda kontinuiteta već i kao znak naše zahvalnosti glumcu koji se nakon godina odsustva s radiotalasa prije tri godine vratio svojoj velikoj ljubavi i postao centralna glumačka figura koja je našu produkciju obogatila novim energijama i starom strašću, navodi se u obrazloženju za nagradu BH radija 1.

Uloge koje je Tulić ostvario u djelima Almira Bašovića, Darija Džamonje, Nenada Veličkovića, Darka Lukića, neponovljivim interpretacijama klasičnih persijskih pjesnika i mnogim drugim projektima, potvrdile su njegovu profesionalnu uzoritost i inspirativnost njegove radijske igre.

Ovo priznanje ne predstavlja samo potvrdu visokih profesionalnih dometa Nermina Tulića – ono je istovremeno i znak zahvalnosti BH radija 1 za odanost mediju i saučesništvo u produkciji i promociji radiodrame.

Priznanje "Glumac godine" bit će uručeno Nerminu Tuliću 20. decembra u 12.00 sati u Dramskom kompleksu RTV doma u Sarajevu.