Kultura
42

Nermin Tulić: BiH zadugo neće imati velikog glumca kao što je bio Vlado Jokanović

Klix.ba
Vlado Jokanović
Vlado Jokanović
Vijest da je preminuo doajen bh. glumišta Vlado Jokanović potresla je mnoge u BiH, a posebno Jokanovićeve kolege iz svijeta glume. Sve kolege imale su samo riječi hvale za njega, naglasivši da je to bio veliki glumac, ali i veliki čovjek.

"Bio je veliki glumac. Ova zemlja nije bila svjesna koliki je Vlado Jokanović bio glumac. Kada sam saznao da je preminuo izračunao sam da ga znam od 1971. godine. Bilo je tu dosta zajedničkih predstava, radijskih emisija, radijskih drama... Jedino što mogu reći jeste da je umro glumac koji je toliki da kada je bio sam na sceni Narodnog pozorišta scena je bila puna, kako mi glumci kažemo. Tužan sam, umro je veliki glumac, dobar čovjek i ne samo u teatru, čovjek s kojim sam popio stotine pića, pričao o teatru, glumi, običnom životu, o svemu. Zadugo BiH neće imati glumca kao što je Vlado Jokanović", rekao je Nermin Tulić koji se s Jokanovićem družio 43 godine.

Jokanović je sarađivao i s poznatom glumicom Jasnom Diklić koju je vijest o njegovoj smrti veoma potresla. S njom je igrao u svojoj posljednjoj predstavi "Ženidba" u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"To je jedan od izuzetnih dramskih stručnjaka koji je cijeli svoj životni vijek posvetio teatru, s ljubavlju i prema kolegama i ulogama i glumi. Bili smo bliski, sarađivali smo. Bio je drag i vrlo korektan i o njemu mogu reći samo najbolje", rekla je Diklić za naš portal.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija kazao je kako je mnogo stvari u poslu naučio upravo od Jokanovića.

"S tim čovjekom se znao dugo, radili smo dugo. Bio je uzor mladim glumcima, veliki profesionalac i primjer kako se ponašati u poslu. Volio je mlade ljude i rado im je pomagao na sceni i u poslu. Stvarno se moglo naučiti od njega. Uvijek je prvi naučio tekst, prvi se pojavio na sceni u kostimu i zaista je bio uzor", kazao je Sijamija.

Vlado Jokanović rođen je je 1929. godine u Doboju. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.