Kultura
0

Nepoznata Modiglianijeva slika otkrivena u Srbiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Do sada nepoznato umjetničko djelo italijanskog slikara iz ranog 20. stoljeća, Amedea Modiglianija, prvi put bit će predstavljeno za javnost u novembru u Beogradu, saopćeno je u utorak.

"Portret muškarca", naslikan oko 1918. godine, u vlasništvu je nepoznatog srpskog kolekcionara, a njegova autentičnost je potvrđena, izjavio je Christian Parisot, predsjednik Instituta Modigliani Archives Legales Paris-Rome.

"Trebalo nam je 17 godina da potvrdimo autentičnost ove slike i sada sa sigrnošću mogu reći da se radi o djelu Amedea Modiglianija", kazao je Parisot.

Na platnu, dimenzija 46 x 38 cm, prikazan je uredno odjeveni, bogati mladić sa pažljivo počešljanom kosom. Stručnjaci tvrde kako su uljane boje razvodnjene, što ukazuje na činjenicu da je autor bio siromašan u vrijeme izrade ovog portreta.

"Identitet modela je i dalje nepoznat, ali se nadamo kako će ga neko prepoznati kada slika bude izložena za javnost", dodao je Parisot.

Kako otkriva Reuters, vlasnik ovog umjetničkog djela je zahtjievao da se slika najprije izloži u Beogradu, što će biti i učinjeno krajem novembra.

Modigliani (1884-1920) je najviše stvarao u Francuskoj, a bio je i istaknuti član Pariške škole avangarde. Bio je slavan po ženskim portretima i aktovima, a imao je jedinstven stil u kiparstvu i slikanju, sa izduženim vratovima i licima praznih očiju. Vrlo rijetko je slikao muškarce.

Modiglianijev portret ne tako poznatog ruskog kipara Oscara Miestchaninoffa procijenjen je na 25 miliona dolara i naći će se na aukciji koju će u novembru organizovati aukcijska kuća Christie's.