Kultura
0

"Neolit" u bosanskoj kućici predstavlja svoje aktivnosti

FENA
"Neolit", ekoudruženje za očuvanje i unapređenje životnog okoliša, okolinskog upravljanja, održivog razvoja i svijesti o zaštiti čovjekove okoline predstavit će 12. januara svoj rad na mobilnom ekoštandu, u imidžu "bosanske kućice", postavljenom nadaleko čuvenih neolitskih nalazišta Butmirske kulture, tj. na prostoru Termalne rivijere.

Ovakvim odabirom, a u skladu sa svojom misijom, „Neolit“ njeguje atrakcije i tradicije bh. krajeva, promovira ekološki pozitivan graditeljski materijal, takođe mjesto zdravog življenja i bogato kulturno.istorijsko i prirodno nasljeđe kao dio okoliša.

Ekošanad-kućica bit će otvorena od 12. januara, u terminu od 18.00 do 20,00 sati.

Planirani program prezentacije je: promotivno-prodajna izložba radionice suvenira “neolit“; izložba unikata i prototipova; prodaja autentičnih suvenira i poklona; video prezentacija radionica „neolit-antika“

U februaru će se održavati promotivno-prodajna prezentacija , likovne radionice“wils“; izložba Ekogalerije i prezentacija prvog ekokalendara u BiH; prodaja minijatura i ekokalendara; video prezentacije „ekogalerije“ i filma o Prvoj eko-likovnoj koloniji u BiH.

Za mart je predviđeno održavanje edukativno-stimulativne radionice “ vode“; izložba panoa, slika i dokumenata na temu vode, mozaička radionica „ antika“; video prezentacije ekoštanda i radionica "antika" i "vode". U svim ovim aktivnostima očekuje se i aktivno učešće građana.

Ekoštand WILS podržali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a , Komisija za mlade Skupštine KS, Općina Novo Sarajevo, Termalna rivijera Ilidža.