Otvorena do 23. oktobra
563

Neobjavljene fotografije iz života Alije Izetbegovića prikazane na izložbi u Vogošći

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Neobjavljene fotografije i dokumenti iz života Alije Izetbegovića, prvog predsjednika međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, prikazane su u okviru večerašnje izložbe pod nazivom "Alija Izetbegović između Istoka i Zapada" koja je upriličena u Kulturno-sportskom centru Vogošća.

Izložbi su prisustvovali brojni poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića, a imali su priliku pregledati 32 panoa sa više od stotinu fotografija na kojima je predstavljen njegov politički, društveni i privatni život.

Prije zvaničnog otvorenja izložbe prisutnim zvanicama obratio se načelnik Vogošće Edin Smajić s porukom da je način razmišljanja i donošenja odluka prvog predsjednika BiH moguće shvatiti tek u današnje vrijeme.

"Ovako vrijedan i važan događaj nemamo često priliku vidjeti u Vogošći. U ovim teškim vremenima izuzetno je zadovoljstvo i ponos da imamo ovakvo nešto u našoj lokalnoj zajednici. Kada se spomene ime rahmetli Alije Izetbegovića kod većine nas malo starijih prvo se pojave emocije. To mnogo govori o ovoj gromadi od čovjeka, jednom od najvećih sinova BiH. Kada počnemo racionalno promišljati o činjenicama koje proizilaze iz historije, onda nam naumpadne mnogo važnih stvari i tek sada u ovom vremenu možemo shvatiti njegov način razmišljanja i donošenja odluka u tim teškim trenucima. U svakom smislu riječi to je otac naše nacije. Nema zaslužnijeg čovjeka za našu sadašnjost", istakao je Smajić.

Direktorica JU Muzej "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević kazala je da ovu izložbu čini posebnom činjenica da prikazuje mnoge fotografije i dokumente iz života Izetbegovića koji do sada nisu prikazani u javnosti.

"Većina ljudi u liku i djelu Alije Izetbegovića vidi prije svega predsjednika, državnika i političara. Ja lično u njemu vidim mislioca, intelektualca, humanistu, pravnika, čovjeka koji se borio za ideje u koje je vjerovao", kazala je Berberović-Dizdarević.

Posjetioci imaju priliku pogledati izložbu "Alija Izetbegović između Istoka i Zapada" do 23. oktobra, uz besplatan ulaz.