Bit će objavljena online
8

Neobjavljena djela Franza Kafke prebačena u Jerusalem

Klix.ba
Franz Kafka
Franz Kafka
Nakon skoro 50 godina u privatnom posjedu i četiri godine pravne bitke, neobjavljena djela Franza Kafke i njegovog dugogodišnjeg prijatelja Maxa Broda će biti prebačena u Nacionalnu biblioteku Izraela.

Neobjavljena djela, koja je Kafka pisao na njemačkom jeziku, će biti prikazana na izložbi u biblioteci, a nakon toga će biti objavljena i online. Vlasništvo nad ovim djelima je bilo predmet sudske parnice između nacionalne biblioteke, koja je smatrala da ima pravo na posjedovanje, i sestara koje su ta djela naslijedile od svoje majke i koje su željele da ih zadrže.

Eva Hoffe i Ruth Wiesler su djela naslijedile od majke, koja je bila Brodova sekretarica, a čuvale su ih u svom stanu u Tel Avivu i u trezoru banke.

Sud u Tel Avivu je odlučio da stane na stranu bliblioteke u Jerusalemu, na osnovu činjenice da je Brod u svojoj oporuci rukopise ostavio Nacionalnoj biblioteci.

I pored ovakve sudske presude, Hoffe će dobijati procent profita od bilo kojeg budućeg izdavanja dokumenata.

Među dokumentima se nalaze Brodov lični dnevnik, Kafkina djela, kao i pisma između njih dvojice i nekih od najvećih pisaca tog vremena.

Kafka je svoja djela dao Brodu prije nego je preminuo od tuberkuloze 1924. godine, a savjetovao mu je da ih ne čita, već da ih samo spali. Brod ga nije poslušao i mnoga njegova djela je i objavio.

"Došli smo u posjed više od 40.000 stranica teksta. To je nevjerovatna količina. Svi oni koji vole Kafku će biti oduševljeni. Nadamo se da će sav materijal uskoro biti dostupan na internet stranici biblioteke", rekao je Aviad Stollman, kustos Nacionalne biblioteke Izraela.