Brojne radionice
24

Nenad Veličković i Asmir Kujović zatvaraju ovogodišnji sajam "Knjige u nišama"

L. K.
Sajam "Knjige u nišama KUN“ traje od 25. novembra do 29. novembra, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da posjete posljednji dan sajma uz najavu svega što ih tamo očekuje.

Posljednjeg dana Sajma "Knjige u nišama – KUN“, u petak, 29. novembra u okviru "Jutra sa autorom“ u 10:30 sati književnoj publici će se predstaviti Nenad Veličković, književnik, kolumnista i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Razgovor će voditi Matija Bošnjak.

Nenad Veličković
Nenad Veličković

Nenad Veličković, bosanskohercegovački pisac i kolumnista je rođen 1962. u Sarajevu, gdje i danas živi i radi. Godine 1986. diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik, a magistrirao je s tezom Politički teatar Dušana Kovačevića u maju 2006. godine. Od 1999. do 2007. bio je vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio preko 20 knjiga domaćih i stranih autora. Pokretač je i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal, Školegijum, Tekstura). Od 2009. godine u svojoj rubrici Škljocam i zvocam, na portalu Deutsche Welle, piše satirične tekstove.

Do sada objavio brojna djela, među kojima su i romani: Konačari, Otac moje kćeri i Sahib - impresije iz depresije, te tri zbirke kratkih priča: Đavo u Sarajevu, Sexikon-Sexpresionizam, Sarajevski gastronauti, kao i 100 zmajeva, roman, 2007. Roman Konačari preveden je na njemački, slovenački i italijanski jezik. Profesor je na Katedri za srpsku književnost Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Član je P.E.N. centra BiH.

U okviru Sajma, počevši od 26. do 29. novembra održavaju se radionice pod nazivom "Uredništvo i izdavaštvo u 21. stoljeću“. Četvrta po redu nosi naziv „Lice knjige: koncept, dizajn i grafičko oblikovanje“ i održat će se u 12 sati u Multimedijalnoj sali, a predavač će biti Kenan Zekić. Polaznici radionica će moći da se upoznaju sa "zantskim“ aspektima ove profesije kao što su: urednički tretman rukopisa, urednički stilovi, vrste izdanja i njihova priprema, tehnike pripreme prijeloma, grafički dizajn naslovnice, autorska prava, a konačno i sa pitanjem marketinga kao važne poluge izdavačke produkcije na određenom tržištu.

Na Centralnoj bini u 13:30 sati biti održana četvrta radionica koja se bavi dječijom književnošću. Autorica ove edukativne radionice koja nosi naziv "Mjesečeva pričaonica“ je Danira Avdić, Kreativni Studio IDEA, dok će moderator biti Fahrudin Kučuk.

Potreba da se djeca odgajaju u toplijem i humanijem okruženju pruža mogućnost dobro osmišljenim radionicama i igraonicama da to urade na bajkovit način. Mjesečeva pričaonica će scenografski i putem zanimljivog pripovijedanja dati mogućnost da se djeca igraju i zabave na vrlo interesantan i intezivan način. Bit će održan razgovor, iz kojeg ćemo saznati kako jedna mlada djevojka koja se bavi ovakvom vrstom pripovijedanja vidi iz svog iskustva rad sa djecom. Zašto se odlučila iskoračiti u ovakvu vrstu djelovanja i druženja sa djecom.

Mjesečeva pričaonica ima za cilj da na slikovit i bajkovit način približi djeci knjigu i ljubav za čitanjem. Dio u kojem će se odvijati Mjesečeva pričaonica bit će scenski i vizualno osmišljen da djecu uvede u ljepotu onog što će se kroz čitanje desiti. Bajka, kao izvanredna forma da se djeci približi knjiga, bit će vrlo bitan segment ove maštaonice-pričaonice. Koncept radionice nastoji:

  1. Potaknuti dječiju maštu
  2. Animirati djecu kroz čitanje
  3. Na slikovit način dočarati priču
  4. Usmjeriti ih na pouku
  5. Razgovor sa djecom o doživljenom.

Pjesnik i književnik, Asmir Kujović će predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom "Nestorov pehar“, u 17 sati, na Centralnoj bini. Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće Buybook. Na promociji će govoriti Kristina Ljevak. Za roman Nestorov pehar, Asmir Kujović je dobio ovogodišnju književnu nagradu “25. novembar”, koju dodjeljuje sedmični časopis za politiku, društvo i kulturu “Stav”.

Asmir Kujović je rođen 1973. godine u Novom Pazaru, a od 1990. živi u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda BiH. Objavio je zbirke pjesama “Vojni sanovnik” (Oko, Sarajevo, 1997.), “Zagrobni život” (Omnibus, Sarajevo, 2000.) i “Vidikovac” (Buybook, Sarajevo, 2014.), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (Vrijeme, Zenica, 2002.). Objavljivao je i eseje, putopise, priče, književnu i pozorišnu kritiku. Za roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini.

U Beču je 2005. objavljeno dvojezično izdanje njegove zbirke izabranih pjesama pod naslovom “Das versprochene Land /Obećana zemlja” (Wieser Verlag) na njemačkom i bosanskom jeziku. Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama savremene bosanskohercegovačke književnosti u zemlji i inostranstvu. Pjesme i priče su mu prevođene na engleski, njemački, francuski, turski, flamanski, makedonski i slovenački jezik.

Asmir Kujović
Asmir Kujović

Bio je glavni urednik sarajevskog književnog časopisa “Lica”, sekretar u Društvu pisaca Bosne i Hercegovine i urednik u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice, a radio je i kao novinar u listovima “Slobodna Bosna”, “BH Dani” i “Walter”. Koscenarista je igranog filma “Sevdah za Karima” reditelja Jasmina Durakovića. Dobitnik je i književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” manifestacije Sandžački književni susreti.

Na Centralnoj bini u 19 sati bit će održana promocija trilogije pod nazivom "Gdje se sunce dvaput rađa“, autor je: Namik Dokle. Knjigu je izdala izdavačka kuća Connectum, a promotori će biti: Asmir Kujović i Matija Bošnjak.