Američki ambasador
171

Nelson o novom muralu u Sarajevu: Odražava želju mladih za boljom budućnošću

B. R.
Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mural odražava ono što predstavljaju mladi u Bosni i Hercegovini, a to je prije svega želja za boljom budućnošću poručio je američki ambasador Eric Nelson prilikom predstavljanja murala koji se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja.
Zlatko Novaković, koji je i organizator Pop Art Festivala, smatra da će mural biti prepoznatljiv i ispričao je kako je on nastao.

"Iza nas se nalazi mural koji će postati lice glavnog grada Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu imena 'Our Future', a koji je rezultat saradnje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Udruženja Pogon. Crteži koji se nalaze na muralu su radovi učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Mi smo te crteže kolažirali u jedan tramvaj. Nadamo se da će poruka koju nam šalju djeca svakodnevno uljepšavati živote građana, a što nam je sada u ovom trenutku prijeko potrebno", kazao je Novaković.

Zadovoljstvo viđenim izrazio je ambasador SAD-a Eric Nelson. Podsjetio je da je Ambasada SAD-a dala svoj doprinos u izradi murala.

"Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem svečanom predstavljanju murala koji je zajedničko djelo učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Projekat je proveden u saradnji američke ambasade i Udruženja Pogon, a inspirisan je umjetničkim pokretom, onim što radi asocijacija ArtConnect iz Kansasa", istakao je.

Naglasio je da mural odražava želje mladih u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će što veći broj građana doći i vidjeti ovaj mural jer odražava ono što predstavljaju mladi u ovom gradu i Bosni i Hercegovini - njihova želja za prijateljstvom, njihova nadanja, njihove želje i prije svega želju za boljom budućnošću. Nadam se da će ovo umjetničko djelo viđeno očima mladih biti inspiracija svima ostalima", poručio je Nelson.

Eric Nelson na predstavljanju novog murala u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Eric Nelson na predstavljanju novog murala u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Mural je oslikan na zidu dužine 150 metara, a projekat je predvodio poznati bosanskohercegovački muralist Benjamin Čengić. Na zidu u ulici Želimira Vidovića Kelija je oslikan tramvaj s motivima koje su izradili učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv Udruženja Pogon.