Umjetnička galerija BiH
0

Nela Hasanbegović se predstavila publici izložbom "Govor bjeline"

FENA
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je otvorena samostalna izložba "Govor bjeline" bh. umjetnice Nele Hasanbegović.

Riječ je o djelima nastalim od 2009. do 2013. godine, koja su realizirana u različitim medijima, od svjetlosnih instalacija i videoinstalacija, do skulpture i fotografija.

"Publika će moći da vidi djela koja su nastala apsolutno u korenspodenciji s prostorom. Radovi propituju današnju kulturu, odnosno odnos države naspram kulture u BiH, kao i pitanja identiteta, roda, umjetnosti, ali i društva u cjelini", istaknula je za Fenu Hasanbegović.

"Govor bjeline" je zajednički imenitelj pod kojim je okupila deset monumentalnih radova, namjenski napravljenih i preoblikovanih za ovaj prostor. Neki od radova nastali su nekoliko godina prije, te ih je autorica u izvjesnoj mjeri modificirala unutar novog prostora.

"Nikad ne praktikujem oficijelno otvaranje izložbe, jer smatram da publika treba da se prepusti konzumiranju umjetnosti. Tekst koji je napisala kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić moći će da pročitaju u pratećem katalogu izložbe", naglasila je ona.

Muzejska savjetnica i kustosica UGBiH Ivana Udovičić je rekla da svjetlost koja zrači iz ove izložbe ne samo da izravno ukazuje na probleme društva, nego nam jasno stavlja do znanja u kakvom se nalazimo mraku.

Posjetitelji mogu vidjeti izloženu skulpturu "Ropstvo", videoinstalacije "Priča o ribi" i "Zatvoreno za javnost", te svjetlosne instalacije "Između svjetla i tame", kao i performanse "Pod velom", "Paviljon BiH".

Postavka će biti otvorena do 9. februara.