Kultura u Mostaru
0

Neki od glumaca MTM-a nisu dobili 34 plate!

Piše: N.Voloder
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Djelatnici Mostarskog teatra mladih, kao ni njihove kolege iz drugih mostarskih pozorišta, ove godine neće svečano obilježiti svoju godišnjicu postojanja, već će umjesto toga organizirati druženje za spas teatar.

Oni su prošloj sezoni u Mostar donijeli devet prestižnih nagrada sa domaćih i međunarodnih festivala, te izveli preko tri stotine repriznih predstava. Bez obzira na uspjeh i značaj, stavka u budžetu kantonalnih i gradskih vlasti za podršku kulturnih institucija ove godina iznosila je nula KM .

Direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić za Sarajevo-x.com ističe da zbog ne brige vlasti, pojedini radnici nisu primili 34 plate. Ipak, oni ne namjeravaju zatvarati vrata pozorišta, već se radom i dobrim predstavama boriti protiv barbarizma političara.

"Njihov cilj jeste da nas unište, da uguše naše djelovanje, jer svaka istinska pozorišna umjetnost osvješćuje ljude, tjera ih na razmišljanje. A vlast hoće samo poslušno stado koje će slijediti svoga vođu", kaže Đulić.

On ističe da u podijeljenom gradu kao što je Mostar u kojem se sve dijeli na istok i zapad, na bošnjačko, hrvatsko, srpsko, svaki istinski umjetnik ruši taj koncept.

Koliko god da borba bude trajala, kultura će, vjeruje Đulić, izaći kao pobjednik. "Mi ćemo izdržati sigurno, oni su prolazni, a umjetnost je vječna ", poručuje on.

Teatar je zbog iznimno teške situacije za institucije kulture osmislio projekt "Tmačin donatorski sajam", prema časopisu "TmačaART" koji već 12 godina izdaje ovaj teatar kao jedini teatarski časopis u BiH. Na najavljenom će druženju posjetioci moći kupovinom jednog ili više primjeraka tog časopisa pomoći da vrata ovog teatra i dalje budu otvorena.