Preispitivanje
70

Nekadašnja kuća Maka Dizdara u Sarajevu ipak bi mogla biti posvećena njegovom djelu

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zaprepašten odlukom Općine Stari Grad da u kući na Baščaršiji, u kojoj je Mak Dizdar živio i preminuo ne bude otvorena Makova hiža, Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar" i unuk našeg pjesnika, uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i krenuo u borbu za pravdu.

Dizdar se jutros sastao s Hadžibajrićem koji je obećao da će odluka o dodjeljivanju nekadašnje galerije IPC, koja se nalazi u kući u kojoj je živio Mak Dizdar, biti preispitana. Konačnu odluku donijet će Općinsko vijeće.

"Nadam se da će Općina Stari Grad promijeniti odluku i da će u ovaj prostor, u godini u kojoj smo obilježili stogodišnjicu rođenja Maka Dizdara, biti smještena postavka posvećena njegovom radu. Podsjećam da je Općina Stari Grad već podržala međunarodnu naučnu konferenciju 'Mak Dizdar: Prvih stotinu godina' koju je organizirao Bošnjački institut u saradnji s Fondacijom mak Dizdar i IUS-om", rekao je Gorčin Didzar.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Podsjećamo, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pokrenuli su inicijativu da u nekadašnjoj galeriji IPC na Baščaršiji, odnosno u kući u kojoj je Mak Dizdar proveo veći dio života i, između ostalog, napisao "Stare bosanske tekstove" i "Kameni spavač", bude smještena stalna postavka posvećena njegovom životu i djelu.

U dopisu koji im je poslala Općina Stari Grad obaviješteni su da je prostor u ulici Luledžina br. 12 u postupku pripreme i da će u njega biti smještena Kuća zanata sa svojim postavkama te da se stoga ne može udovoljiti njihovoj molbi.

Inicijativu za otvaranje Makove hiže u Sarajevu javno je podržao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.