Kultura
329

Nekada zatvor i kafana, a danas galerija: Umjesto prodaje šiša, uslužuju se izložbe

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U zgradi nekadašnjeg zatvora kod Vijećnice u kojem su ležali pripadnici Mlade Bosne i Mladih muslimana, ovoga ljeta otvorena je nesvakidašnja galerija Brodac.

Nekoliko godina prije nego je Mak Hubjer sa ocem Muhamedom odlučio krenuti u projekat izgradnje galerije, na njenom mjestu je postojala kafana. Danas je taj općinski prostor pod najmom i snom kako će poslužiti kao odskočna daska mladim umjetnicima.

"U njega smo ušli i počeli čistiti, a onda smo došli do faze kada smo mogli uz rekonstrukciju održati i prvu izložbu. Tako smo 13. maja otvorili galeriju izložbom pod nazivom 'Rekonstrukcija', a 29. jula otvaramo izložbu 'Contemporary Refresh'", rekao je za Klix.ba Mak Hubjer, idejni tvorac galerije pod Vijećnicom.

Druga će izložba obuhvatiti 20 umjetnika mlađe generacije iz cijele Bosne i Hercegovine, a zanimljivo je da će umjetnici u isto vrijeme izlagati svoje radove u galeriji Duplex, pa je tako stvorena izvjesna vrsta saradnje kako bi se predstavio što veći broj umjetnika u isto vrijeme. To bi, tvrdi Hubjer, doprinijelo razvoju kulturne scene i tržišta umjetnina.

"Primarni cilj ove galerije jeste promocija umjetnina mlađih generacija, ono što domaće institucije ne daju. Nemam nikakve koristi od ovoga i jedini mi je cilj da Sarajevo ima neku respektabilnu scenu koja svijetu nešto može da ponudi. Ovo je moj životni put i pronalazim se u vođenju galerije koju posmatram kao stav gdje, trenutno, bauštelu pokušavam prodati kao umjetnost. Kroz građevinske radove me vodi moj otac Muhamed jer se ja ne razumijem najbolje u tu materiju", objasnio je Mak.

Mak na galeriju gleda kao samoodrživ proces koji će stvarati prostor za nove stvari i koji neće odlutati od originalog puta - promocije mladih umjetnika koji ne dobijaju priliku od sistema koji je tu samo kao kočnica.

"Želim da od ovoga stvorim nešto dugoročno što će ostati bar kao rečenica da je nešto ovakvo postojalo i da se neko može voditi za tim. Mogao sam ovdje otvoriti i kafanu i prodavati šiše, ali ne želim da se ograničavam sitnim užicima – važno mi je pokrenuti nešto što će napraviti mjesta i za buduće naraštaje", kazao je mladi čelnik galerije Brodac.

Historijat ovog prostora je zanimljiv jer je izgrađena malo prije Vijećnice. U njoj je trebala biti općina, ali je pretvorena u zatvor u kojem su ležali Gavrilo Princip i pripadnici Mladih muslimana. Zgrada i dan danas ima izgled zatvora, a ljudi žive u stanovima koji podsjećaju na ćelije. Sama galerija je nekada bila konjušnica, a ispod nje su katakombe u kojima su se vršile egzekucije.