Kultura
0

"Nedosanjani san" - posthumna izložba Jasmine Kodžage

Sarajevo-X
U galeriji Mak će od 20. do 31. maja biti otvorena posthumna izložba sarajevske akademske slikarke Jasmine Kodžage.

Jasmina Kodžaga rođena je 26. novembra 1965. godine u Sarajevu. Od ranog djetinjstva, papir, kist i boje bili su ono bez čega se nije mogao zamisliti nijedan njen dan. Žeđ za likovnim znanjem prvo je gasila u AKCUS "Seljo", a nakon završetka školovanja u Petoj gimnaziji, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, koju s uspjehom završava. U klasi prof. Radoslava Tadića diplomira 1990. godine.

Mlada i iznimno nadarena umjetnica, u svom ateljeu gradi svoj likovni izraz, i u martu 1991. godine priređuje svoju prvu samostalnu izložbu, u Klubu muzičke omladine u Sarajevu.

U vrijeme kada je, u aprilu 1992. godine, pripremala svoju drugu izložbu, izbio je rat. Njen atelje je progutao požar, a Jasmina se, kao i još 10.000 Bosanaca i Hercegovaca, obrela u Sloveniji, u Mariboru. Njen umjetnički duh, unatoč činjenici da je grubo istrgnuta iz zavičaja, nije mirovao. Bila je u punom stvaralačkom zanosu: slikala je, izlagala svoja djela i plijenila pažnju medija i kritičara. Na taj način svoju je zemlju predstavljala na najbolji mogći način, a novinari su je nazivali "najboljim ambasadorom bh. umjetnosti".

Četiri izložbe, koje su imale veliki odjek u Sloveniji, a za koje je dobila izvanredne ocjene kritičara likovne umjetnosti dogodile su se:

  • u oktobru 1992. god., u A-banci u Mariboru,
  • u decembru 1992. god., u "TAM" d.o.o u Mariboru,
  • u junu 1993. god., u Pokrainskom muzeju u Ptuju,
  • od 24. juna do 21. jula 1993. god., u galeriji "KRKA" u Ljubljani

Dan prije završetka posljednje izložbe, 20. jula, 1993. godine, mladi život Jasmine Kodžage prerano biva ugašen. Ostale su slike da govore o njenoj tananoj duši…

Dio slika koje će biti izložene od 20. do 31. maja u galeriji Mak pogledajte u našoj online galeriji.