"Piran-Pirano"
0

FOTO / (Ne)tipični partizanski film o našoj prošlosti

Sarajevo-x.com
Uoči premijernog prikazivanja filma "Piran-Pirano", koje će biti održano u četvrtak u kinu Meeting Point, glumci i reditelj filma Goran Vojnović, Slovenac bh. porijekla, održali su pres-konferenciju na kojoj su govorili o filmu, i tome kako je film nastao.
Vojnović i Kasumović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Vojnović i Kasumović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Film je do sada prikazan u Sloveniji, a ovo mu je prvo prikazivanje na teritoriji nekadašnjih jugoslovenskih republika. Vojnović je bio iznenađen prisustvom velikog broja novinara, kazavši kako u Sloveniji nema toliko medija koje film zanima.

"U Sloveniji je film dobro prihvaćen, ali kako govori o ljudima koji su morali napustiti svoje kuće i otići u neizvjesnost, i koji se poslije vraćaju da vide kako njihove kuće izgledaju, vjerujem da će u BiH biti još bolje shvaćen i prihvaćen", kazao je režiser Vojnović, koji za "Piran-Pirano", čija je radnja dijelom smještena u Drugi svjetski rat, kaže kako nije tipičan partizanski film. Dodaje kako se za potrebe pričanja jedne priče iz sadašnjosti morao vratiti u taj period, kako bi pokušao razumjeti duh tadašnjeg vremena.

Francesco Borchi (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Francesco Borchi (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Osim glumačkog veterana Mustafe Nadarevića, koji nije mogao prisustvovati konferenciji, naslovne uloge tumače i mladi bh. glumac Moamer Kasumović i Francesco Borchi, koji su prisutnima govorili o dobroj atmosferi na snimanju. Kasumoviću je ovo prva glavna uloga u jednom inostranom cjelovečernjem filmu, a Borchi je kazao kako je sretan da je upravo u ovo vrijeme u Sarajevu, jer je prošle godine u ovo doba sa predstavom gostovao na MESS-u te je nagrađen.

"Piran-Pirano" je prvi Vojnovićev cjelovečernji film, a publika u Sarajevu poznaje ga i po kratkom filmu "Sretan put, Nedime", prikazanom 2006. na "Sarajevo Film Festivalu" i nagrađenom "Srcem Sarajeva" za najbolji kratki film. Književnoj publici poznat je kao autor bestselera "Čefurji raus".