Sarajevo - moj grad, mjesto susreta
0

FOTO / Ne prođite Sarajevom a da se ne poklonite stradaloj djeci

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com vam ekskluzivno predstavlja fotomonografiju "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića. Kroz još jednu fotopriču upoznajte Sarajevo, njegove znamenitosti, bolne rane glavnog grada BiH i njegov veseli duh.

Doći ćete do Trga djece Sarajeva...

Na mjestu poznate robne kuće Sarajke, srušene u ratu ‘92–‘95, izgrađen je moderni tržni centar. Nalazi se na trgu lijepog naziva – na Trgu djece Sarajeva. Odmah pored tržnog centra je i prvo multipleks kino u gradu. Neravnomjeran raspored ukupnog bogatstva, karakterističan za društva u tranziciji, doveo je gotovo do gubljenja srednje klase, ali i pojavljivanja jednog bogatijeg sloja društva. Zato ne čudi što se, i pored generalno loše političko-ekonomske situacije, broj tržnih centara u gradu povećava nevjerovatnom brzinom.

...prekoputa kojeg je za Sarajevo važan spomenik...

Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva otvoren je u proljeće 2009. godine u Velikom parku, u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH. Mišljenje javnosti o izgledu i lokaciji spomenika podijeljeno je. Ipak, pozicioniranje spomenika u sami centar grada uveliko doprinosi češćem podsjećanju na brutalno ubijanje 1.601 sarajevskog djeteta, potkraj 20. stoljeća, pred očima cijeloga svijeta.

Spomenik je ispod Velikog parka...

Tokom zime sarajevske ulice, prekrivene snijegom, izgledaju pomalo bajkovito, a večernja šetnja pravi je doživljaj. Posebno je lijepo ako snijeg padne u vrijeme praznika, kada je grad ukrašen. Parkovi puni razigrane djece pretvore se u staze za sankanje, a mnogi građani upute se na obližnje planine. Geografski položaj grada učinio je da su zime hladne i pune snijega, a ljeta iznimno topla.

...a park ispod studentskih domova...

U gradu nema dovoljno studentskih domova, a na fotografiji je dvorište najpoznatijeg – u sarajevskom naselju Bjelave. Osim ovog, tu su i studentski domovi u naselju Nedžarići. Danas u Sarajevu živi 55.000 studenata, od čega 32.000 redovnih. Drugim riječima, svaki deseti stanovnik Sarajeva je student, po čemu je Sarajevo, između ostaloga, i studentski grad.

...u naselju Bjelave.

Bjelave su jedno od najstarijih i najljepših naselja, nastalo još u predosmanskom dobu. Zajedno sa muslimanima tu su još od davnih vremena živjeli jevreji, a i danas je u vrijeme praznika moguće na nekom prozoru ugledati jevrejsku menoru (sedmokraki svijećnjak).

Sarajevo-x.com u serijama objavljuje fotopriču iz monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta'. Autor knjige je Jasminko Halilović, a koautori su Nihad Kreševljaković, Zijah Gafić, Haris Čalkić, Anida Krečo i Milomir Kovačević. Priča o Sarajevu je ispričana nizvodno, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. Sljedeći dio čitajte u nedjelju. Luksuzna dvojezična monografija objavljena je u organizaciji Udruženja Urban. Više informacija na www.sarajevomycity.com. Preuzimanje fotografija ili teksta nije dozvoljeno bez saglasnosti autora.