Novčana pomoć za NP Mostar
0

"Ne možemo dozvoliti da ta pozorišna kuća umre"

FENA
Federalno ministarstvo kulture i sporta uputilo je jučer finansijsku pomoć Narodnom pozorištu Mostar kako ne bi dozvolilo da ta pozorišna kuća umre, kazao je danas u Sarajevu federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

On je na konferenciji za medije Internacionalnog teatarskog festivala MESS ustvrdio da je ta pomoć namijenjena "gašenju požara" u tom mostarskom pozorištu, pritom ne želeći precizirati o kojem je iznosu riječ.

Gašenje jednog mostarskog pozorišta te najavu skorog zatvaranja i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar nazvao je bolnim i teškim događajima koji za Mostar imaju višestruko značenje.

"Narodno pozorište Mostar još je prije Drugog svjetskog rata bio kulturno središte Jugoslavije te je neshvatljiv odnos kantona i države prema kulturi u cjelini. Bez kulture smo tamo gdje jesmo, a i današnje je društvo posljednjica takvog odnosa društva prema kulturi", ocijenio je ministar Grahovac.

Istaknuo je da će finansijska pomoć ovog ministarstva pomoći da to pozorište preživi, ali da to nije dovoljno, niti je bilo kakva trenutna pomoć trajno rješenje.

O kritičnoj finansijskoj situaciji u Narodnom pozorištu Mostar govorio je i njegov direktor Šerif Aljić, istaknuvši da je Grad Mostar osnivačka prava nad pozorištem početkom 2008. prenio na Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK), koji ni do danas ta prava nije prihvatio.

Nazvao je to više nego poraznom činjenicom jer od aprila te godine pozorište nije dobilo nikakva finansijska sredstva ni od Grada Mostara ni od HNK-a.

"Ovdje zastaje dah i treba uputiti krik do neba", ogorčeno je kazao Aljić.

Direktor MESS-a Dino Mustafić smatra da se treba promijeniti retorika o generalnim krivcima već jasno istaknuti ime svakog krivca za nastalu situaciju.

Podsjetio je na činjenicu da je Mostar nekada bio jedan od najproduktivnijih gradova u BiH i da se ne smije dozvoliti da dvije neodgovorne osobe unište nešto što je dio bh. kulturne baštine i civilizacije.

Potcrtao je podatak da se proteklih desetina godina nikada nije dogodilo zatvaranje nekog pozorišta u BiH.