Prava mostarska
1

"Ne igraj na Engleze" u Narodnom pozorištu Mostar: Priča o ljudima koji traže instant sreću

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodno pozorište Mostar na svom repertoaru ima novu predstavu koja će premijerno biti prikazana u petak. "Ne igraj na Engleze" Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, ocijenjena je kao prava mostarska predstava, kako zbog glumačke podjele, tako i zbog aktuelne tematike.

Direktor pozorišta Almir Mujkanović kazao je kako u ovoj instituciji imaju mnogo razloga za zadovoljstvo, posebno jer u ranoj fazi sezone imaju već drugu premijeru.

"Izvjesno je da ćemo ove godine imati više premijernih predstava nego što je bilo ranijih godina. Za mjesec dana počinjemo raditi na jednom novom komadu koji će biti postavljen u Studiju 64, tako ovom prostoru nastojimo vratiti umjetnički život", kazao je Mujkanović.

Ističe da mu je posebno drago što je predstava "Ne igraj na Engleze" urađena u režiji glumca Narodnog pozorišta Emira Spahića koji u predstavi igra jednu od uloga.

Dramaturg na predstavi Adnan Lugonjić kazao je kako se iz teksta nastojao izvući maksimalan dramaturški potencijal, iako je predstava crna komedija.

"Posebno nam je drago što smo uspjeli predstavu iznijeti s unutrašnjim snagama NPM-a, uz gostovanje Ivana Skoke iz HNK Mostar, tako je da je ovo nekako potpuno mostarska predstava. Tekst je vrlo popularan, igran je u svim zemljama bivše države. Mi smo nastojali istražiti ko su ljudi koji traže instant sreću i tako stvaraju sebi dugoročne probleme", kazao je Lugonjić.

Lugonjić za osnovu dramaturškog zapleta kaže kako se radi o tri prijatelja i jednoj utakmici koja treba da riješi sve njihove probleme, ali odvede ih duboko u srž njihovih ličnih drama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Reditelj Emir Spahić, koji i glumi u predstavi, kazao je da se ideja za postavljanje ovog komada pojavila prije desetak godina, ali da je tek sada ugledala svjetlo dana.

"Dramaturškim zahvatom na tekst nastojali smo ukazati na prioritet stvari u životu, na to da je to ipak ljubav", kazao je reditelj Spahić.

Kostime i scenografiju za predstavu uradila je Sabina Trnka.