Kultura
213

Ne čuvamo historiju agresije: Simboli otpora uskoro pod zaštitom zahvaljujući američkom novcu

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kao što je Klix.ba najavljivao prije nešto manje od pola godine, ovog proljeća napokon će početi projekat dugo planirane obnove Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na taj način će biti zaštićeni predmeti i dokumenti iz perioda 1992.-1995. koji danas predstavljaju simbole otpora za vrijeme opsade Sarajeva. Dvadeset godina nakon rata eksponati zbog svoje lokacije unutar muzeja trpe direktne posljedice urušenog krova za čiju obnovu su osigurana sredstva.

Više od 120.000 konvertibilnih maraka osigurala je Ambasada SAD-a koja je nakon 20 godina nezainteresovanosti i nesposobnosti domaćih vlasti odlučila pomoći pokretanje prve faze obnove.

Novac ne bi bio omogućen da ne postoji volja menadžmenta Muzeja na čelu sa Elmom Hašimbegović, koji ne dozvoljavaju da institucija doživi sudbinu susjednog Zemaljskog muzeja.

"Pored toga što muzej svjedoči o modernoj arhitekturi i što predstavlja kuću za vrlo vrijedne zbirke kojima je posvjedočena izuzetno burna historija BiH, ona i u razdoblju rata i poslije rata u konstantnom je stanju propadanja", rekla je predsjedavajuća Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović.

"Jedna od najzanimljivijih zbirki o umijeću preživljavanja o ratu nalazi se u centralnoj izložbenoj dvorani. S obzirom na oštećenost krovne konstrukcije i ta zbirka je izložena propadanju", objasnila je Hadžimuhamedović.

Zbirka predstavlja jednu od najvećih vrijednosti Muzeja. Sadrži približno 5.000 predmeta koji ilustruju težnju za kreativnošću građana Bosne i Hercegovine u ratnom periodu. Improvizacija je proizvela ratne peći, svjetiljke, telefone, agregate, naoružanje i odjeću koji predstavljaju samo jedan dio zbirke koja će uskoro biti zaštićena na adekvatan način po svjetskim standardima.

Uz činjenicu da su tokom padavina i vjetra na udaru najvredniji predmeti koji predstavljaju skoriju historiju BiH, sama zgrada mora biti zaštićena kao veliki vrijedni predstavnik moderne arhitekture.

"Ova zgrada je jedan od najznačajnijih objekata moderne, ne samo u Bosni i Hercegovini, ne samo na Balkanu, nego i na području Evrope. Ovaj objekat svjedoči i saradnji u regiji jer je Muzej djelo zagrebačkih arhitekata koji su djelovali u ranom razdoblju moderne", zaključila je Hadžimuhamedović.

Već sutra Historijski muzej kreće u realizacije kulturnih manifestacija u novom ozračju duha dugo očekivane obnove.

Riječ je o izložbi "70 godina – Šta nam grad priča o prošlosti" koja će biti upriličena u petak u okviru obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Sarajeva.

Izložba je nastala istraživačkim radom učenika i nastavnika Gimnazije Obala, kustosa Historijskog muzeja, te fotografa Jima Marshalla i dizajnerice Sanje Vrzić, a u saradnji sa Goethe institutom Hrvatska.