Kultura
0

Naučni skup posvećen književnom djelu Tvrtka Kulenovića

FENA
"Čovjekova porodica" naziv je naučnog skupa posvećenog književnom djelu jednog od najznačajih bh. pisaca, esejista, romanopisaca, putopisaca i scenarista Tvrtka Kulenovića, koji je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" otvoren u subotu u Sarajevu.

Organizaciju skupa, kojeg svake godine "Preporod" posveti književnom djelu nekog od živućih bh. pisaca, pomogli su PEN Centar BiH, časopis "Odjek" te Međunarodni centar za mir.

Prigodnim uvodnim govorom otvorio ga je predsjednik BZK "Preporod" Šaćir Filandra, navodeći da je Kulenović putnik i sakupljač, a lakoća kojom prekoračuje granice žanrova jednaka je lakoći kretanja.

Za njega, dodao je Filandra, svijet je jedinstven i nedočitan, pa mi možemo nastaviti gdje je on stao.

  • Kod Kulenovića granice ne postoje. Dijelovi svijeta su u kulturnoj solidarnosti, pa je tuđa bol i naša bol. Svi imamo lični doživljaj Tvrtka. Kada sam ga prvi put upoznao na Filozofskom fakultetu u meni je izazivao divljenje. Po svemu je bio drugačiji, a pojavom je dražio učmalost, kazao je Filandra.

Kroz tri panela različite aspekte Kulenovićevog stvaralaštva prezentirat će 19 govornika iz Sarajeva, Zenice, Visokog, Skoplja, Beograda i Zagreba.

Neki od njih su Ante Armanini (Zagreb), Muharem Bazdulj, Muhidin Džanko, Dževad Karahasan, Enver Kazaz i Jasmina Musabegović (Sarajevo) te Ljiljana Šop i Boro Drašković (Beograd).

"Rat i vrijeme u djelima Tvrtka Kulenovića", "Kulenović kao lektirski pisac", "Problem pripadnosti i identiteta u djelu Kulenovića", "Umjetnost putopisa Kulenovića" te "Nova osjećajnost u prozi Tvrtka Kulenovića", samo su neke od tema koje će na ovom skupu osvijetliti različite aspekte stvaralaštva ovog bh. književnog velikana.

Sve prezentacije bit će u cjelosti objavljene u časopisu "Odjek".

Za više od 40 godina književne prisutnosti u BiH, bivšoj Jugoslaviji i mnogo šire Tvrtko Kulenović je objavio nebrojene naslove. Njegovo je djelo od samih početaka u fokusu književne kritike širom regiona.

Tokom godina je okićen izuzetno značajnim književnim nagradama, kao što su Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Godišnja nagrada "Veselin Masleša" te Nagrada Otvorenog društva Soroš. Zastupljen je u raznim antologijama, kolekcijama i edicijama.