Bogat program
10

Nastupom KUD Lola i koncertom Mozartu u susret nastavlja se program Kultura na ulice

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U subotu, 1. juna sa početkom u 20 sati, u prelijepom ambijentu parka Banjska Ilidža, nastavlja se program Narodnog pozorišta Sarajevo Kultura na ulice 2024. u sklopu kojeg će publika moći uživati u nastupu kulturno-umjetničkog društva Lola pod nazivom Kroz sokake tradicije.

Punih 78 godina KUD Lola Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija LOLA je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza.

Okupljao je i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. mladih. Realizirao je na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

U sklopu programu biti će izvedene legendarne numere: "Igre iz Sarajeva", "Varoške igre iz Bosne", "Veseli se kućni domaćine", "Poigrajte bile noge", "Igre iz Imljana" te "Igre sa Vlašića" u koreografiji Ekrema Čizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića i Vaska Jovetića.

U nedjelju, 2. juna u 20 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag bit će upriličen koncert Mozartu u susret u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta "Padre, germani, addio", "Non piu andrai", "Voi che sapete", "Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar" i "Non siate ritrosi".

"Ideju koncerta Mozartu u susret dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere 'Figarov pir'. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo, pored arija i dueta iz spomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su 'Idomeneo', 'Don Giovanni' i 'Così fan tutte' Također, redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže s Mozartovim stvaranjem", dodaju Hana, Amila, Erol i Bakir.

Kultura na ulice je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt Kultura na ulice je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS Kultura na ulice je besplatan.