{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastupima na svadbama "odgađaju svoj pokop"

F
16.6.2009. u 11:11
0
10
Nastupima na svadbama "odgađaju svoj pokop"
0
Nastupima na svadbama "odgađaju svoj pokop"
Sviramo na svadbama, sahranama, krštenjima, rođendanima, razvodima i slavama – dio je iz ironičnog oglasa Beogradske filharmonije koji u utorak prenosi Financial Times u tekstu pod naslovom "Orkestar baca oko na svadbe da bi odgodio svoj pokop".
Klasični muzičari od Japana do Sjedinjenih Država osjećaju finansijski pritisak, a Beogradska filharmonija je pribjegla neobičnoj taktici u nastojanju da preživi, piše Financial Times.

Pritisnut ekonomskim nevoljama, vodeći ansambl klasičnih muzičara u Srbiji apelirao je na pomoć ljubitelja muzike parodijskim oglasom u lokalnoj štampi, u kojem kao "orkestar sa 85 godina tradicije i bogatim repertoarom" nudi da svira i u vašoj kući za razuman honorar.

Nakon što se provukao kroz deceniju ratova i sankcija, nekada cijenjeni orkestar se nakon demokratske revolucije iz oktobra 2000. vratio u život, angažirajući mlade i u inostranstvu školovane muzičare, ali zbog rasta životnih troškova i mršavih plata njihov životni standard nikada se nije vratio na predratni nivo, navodi Financial Times.

List citira riječi Ivana Tasovca, direktora Filharmonije, sada formalno u ostavci, da ti školovani muzičari sada moraju dodatno zarađivati prateći pop-folk pjevače po noćnim klubovima.

Ministar kulture Srbije insistira da nije u mogućnosti povećati plate članova Filharmonije, od kojih najveći dio iznosi ispod 400 eura, što je jedan od razloga objavljivanja ovoga neobičnog apela, piše Financial Times.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: