Kultura
1.3k

Nastup KUD Baščaršija u Španiji ispraćen gromoglasnim aplauzima

Klix.ba
Kulturno-umjetničko društvo "Baščaršija" gostovalo na internacionalnom festivalu folklora "O Folclore Do Mar" u gradu Moana u Kraljevini Španiji.

Njihov Folklorni A ansambl zajedno sa narodnim orkestrom i ženskom vokalnom grupom "Dunje" tokom šest festivalskih večeri u pet gradova bio je istinski i autentični reprezent kulturne baštine Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda te donio dašak naše zemlje i njene bogate tradicije narodu Španije.

Nastupi KUD Baščaršija su bili propraćeni gromoglasnim aplauzima, pohvalama i čestitkama publike koja je na jednoj festivalskoj večeri zajedno sa članovima Baščaršije imala zajedničke igre, plesove i pjesme.

KUD Baščaršija je od organizatora dobilo sve pohvale i čestitke za gostovanje, te poziv za ponovno gostovanje, kao i preporuke za festivale u Španiji i Portugalu.

"Ovog puta moramo istaći gostoljubivost domaćina i naroda Španije, koji su zaista sve učinili kako bi se članovi KUD Baščaršija osjećali kao kod kuće", kazali su iz KUD Baščaršija.

Ovo kulturno-umjetničko društvo od 1994. godine nastavilo je tradiciju KUD "Miljenko Cvitković" koje je osnovano 18.01.1947. godine. Široka je lepeza njihovog djelovanja tokom njegovog sedamdesetogodišnjeg trajanja i uvijek uokvirena visokim umjetničkim dometima.

Prema mnogim stručnjacima spadalo je i spada među najrazvijenija i najbolja društva u Bosni i Hercegovini, a i šire. Društvo uspješno prezentuje grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu širom bivše Jugoslavije, velikom broju evropskih zemalja i nekim u Aziji i Africi.

Društvo doseže visoke umjetničke vrijednosti, stoga je iz njihovih redova izrastao veliki broj afirmisanih profesionalnih umjetnika.