Mostar
0

Nastavak CNN-ove priče o Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Foto: Rick Steves
Foto: Rick Steves
Ugledni turistički novinar Rick Steves nakon posjete Dubrovniku i Hercegovini, tačnije Nevesinju i Trebinju, ovaj put na stranici CNN-a objavljuje priču o Mostaru, gradu za koji kaže da se nalazi na raskršću kultura.

Srbi pravoslavci, Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani živjeli se u relativnom skladu prije rata, da bi potom zaraćene strane pretvorile grad u zonu smrti. Novinar CNN-a je napisao da posjeta Mostaru predstavlja jedno od najbogatijih iskustava na njegovom cjelogodišnjem putovanju.

Novinar i putopisac se u svom tekstu osvrnuo na simbol grada Mostara, na Stari most i na njegovo rušenje. Podsjetio je čitaoce također na ponovnu izradnju mosta kao i na sve ostale okvirne promjene koje su zadesile grad, desetljeće i pol nakon početka sukoba.

Steves piše da je uznemirujuće pomisliti da su ljudi, koji su ga uslužili sendvičem, uputili na cybercafé, zaustavili kad je prelazio ulicu, pokazali mu slike, itd. prije samo nekoliko godina ubijali jedni druge.

Ukoliko se želite više informisati o saznanjima Ricka Stevesa o mostarskim grobljima za vrijeme rata, o razgovoru sa Mostarcem Alenom, povratnikom iz Floride, o njegovim ratnim i poslijeratnim iskustvima života u Mostaru, pročitajte na CNN-u: Mending bridges in Mostar.