Kultura
0

Nasmijte se uz predstavu "Džepovi puni kamenja" u SARTR-u

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će u srijedu, 26. decembra 2012. od 20 sati imati priliku da pogleda predstavu "Džepovi puni kamenja", u režiji Adija Hrustemovića i Igora Skvarice.

Predstava je premijeru imala u septembru ove godine, u okviru Teatarske opservatorije, programa Sarajevskog ratnog teatra posvećenog mladim glumcima i glumicama i mladim režiserima i režiserkama. Ulaznice za ovu predstavu se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 5 KM, a penzioneri, studenti i učenici srednjih i osnovnih škola ulaznice mogu dobiti uz popust.

"Džepovi puni kamenja" je tragikomična priča o dvojici statista, Jacku i Charliju, koji se upoznaju dok statiraju na velikom holivudskom filmu koji se snima u malom selu u Irskoj.

Masivna holivudska mašinerija nadvila se nad malom pokrajinom Kerry (Irska) kako bi snimili raskošni historijski spektakl "Mirna dolina", što siromašnom stanovništvu nudi mogućnost kratkoročnog zaposlenja u ulogama statista. Za stanovnike Kerry, gdje je pedesetak godina ranije sniman i čuveni "Tihi čovjek" sa John Wayne, dolazak Holivuda predstavlja nekoliko sedmica sigurnog posla i pristojne zarade, ali i brzo raspaljivanje snova i težnji lokalnih sanjara, prvenstveno Jack Quinn koji želi postati glumac, ali i vlasnika nedavno propale videoteke Charlie Conlone, koji se upoznaju na setu velikog epskog spektakla.

"Džepovi puni kamenja" su projekat dva mlada glumca koji na sve finansijske i organizacijske probleme u teatru odgovaraju teatrom.

Komedija u kojoj dva glumca igraju četrnaest muških i ženskih karaktera koji se virtuozno transformišu, tako da kad jedan sjedne niko ne garantuje da će ustati kao ista osoba, do sada je oduševila publiku u Sarajevu, Beogradu i Prizrenu, a sarajevska publika je ima priliku pogledati na sceni Sarajevskog ratnog teatra i u decembru.

U trenutku očigledno smiješna, u sljedećem ironična i satirična, a u nastavku gorka i dirljiva – predstava koja je namijenjena publici željnoj glumačke zaigranosti i odlaska iz pozorišta sa dubokim osjećanjem nade i optimizma.