|

Nasmijte se do suza uz "Skapino" u Pozorištu mladih

Nasmijte se do suza uz "Skapino" u Pozorištu mladih
4
Klix.ba
13.12.2012. u 13:07
2
komentara
4

dijeljenja
Nasmijte se do suza uz "Skapino" u Pozorištu mladih
Predstava "Skapino" J.B.P. Moliera i N. Veličkovića, u režiji Kaće Dorić bit će upriličena u Pozorištu mladih Sarajevu u petak, 14. decembra, u 20 sati.
Scenograf i kostimograf predstave je Vanja Popović, muziku i songove su komponovali Nedžad Merdžanović i Hamo Salihbegović a u predstavi igraju Admir Glamočak, Mario Drmać, Aldin Omerović, Damir Kustura, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Sanin Milavić, Mirza Tanović, Suada Ahmetašević, Mirza Dervišić i Nermin Tulić.

Predstava "Skapino" osavremenjena je verzija Molierove drame "Skapenove podvale", koja u autorskoj namjeri Kaće Dorić i Nenada Veličkovića ironizira, u maniru razigrane farse, generalnu ljudsku slabost čiji su uzročnici razne vrste strasti, između ostalih strast za novcem ili ljubavna strast. Skapino je jedini koji prepoznaje mogućnost da se ljudska slabost unovči.Ne možemo da ga ne volimo kada shvatimo da je Skapino jedan od rijetkih lopova i varalica, koji svoje žrtve ne ponižava, već svima daje onoliko koliko im je potrebno da ostanu u slijepom ubjeđenju da nisu na gubitku, već na dobitku. Svi sretni i veseli, svi prevareni, na kraju se goste zajedno sa Skapinom. Ova farsa je metafora za naše vrijeme, ako promišljamo o ispranosti naših mozgova i ako se zamislimo nad činjenicom da zbog naših privatnih slabosti, nekad i svjesno pristajemo da budemo opljačkani. Ali, naravno, sve se lakše podnosi uz pjesmu i smijeh... Zato nasmijmo se do suza!
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...