Kultura
0

Narodno pozorište: Završetak sezone u znaku gostovanja i festivalskih nastupa

FENA
Završetak teatarske sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će u znaku gostovanja, festivalskih nastupa, ali i događaja koji iako nije premijerna izvedba, po sadržaju i umjetničkoj koncipiranosti ima naznake takvog čina.

Direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo odlučila se na umjetnički kolaž koji će obuhvatiti balet "Of-Of", nastao na inspirativnom vrelu balkanskih etno muzičkih tema te baletnu kreaciju slobodnog koreografskog mišljenja temeljenu na muzici Rahmanjinova (II koncert za klavir I orkestar-adagio I Rapsodija na Paganinijeve teme).

Bit će to spektakularan teatarski čin za sladokusce baleta, ali i muzike, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi nastupaju: Belma Čečo, Mia Prašo, Mihail Mateescu, Hariz Šabanović, Daniela Bibić, Ellina Stetsenko, Evgenij Gaponjko, Sabina Sokolović te Irfan Kamenjašević, uz ansambl Baleta NP Sarajevo.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo nastupit će i na ovogodišnjim Baščaršijskim noćima s popularnom predstavom "Palčica".

Nakon uspješnog nastupa na festivalu Satire s predstavom "Ženidba" Gogolja u režiji Petra Večeka, Drama Narodnog pozorišta Sarajevo gostovat će na festivalu scenskih umjetnosti u Bihaću s dvije hit predstave "Pvi put s ocem na izbore" Sidrana i "Legenda o Ali-paši" Čolakovića, obje u režiji Sulejmana Kupusovića.

I Opera Narodnog pozorišta u ovom će periodu imati značajno gostovanje. U okviru Osječkog ljeta u slavonskoj prijestolnici bit će izvedena opereta "Šišmiš", a prvi put solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo nastupit će uz pratnju Orkestra HNK Osijek. Dirigirat će Dario Vučić.