{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodno pozorište Tuzla gostuje u Kamernom teatru 55 s predstavom "39 stepenica"

24.4.2015. u 10:29
0
0
Narodno pozorište Tuzla gostuje u Kamernom teatru 55 s predstavom "39 stepenica"
0
Narodno pozorište Tuzla gostuje u Kamernom teatru 55 s predstavom "39 stepenica"
Kamerni teatar će 24. aprila ugostiti Narodno pozorište Tuzla sa predstavom "39 stepenica" u režiji Nine Kleflin, koja u Sarajevo stiže nakon gostovanja na Festvalu Mostarska liska 2015.
"39 stepenica" je melodrama nastala prema knjizi Johna Buchana iz 1915. godine, a koju je Alfred Hitchcook 1935. ekranizirao u poznati film. Prerađena je u pozorišni tekst, verziju za samo četiri glumca, koju je u ovom obliku 2005. godine dramatizirao engleski glumac, komičar i dramaturg Patrick Barlow.

Koncept ove pozorišne predstave zahtjeva da se cijeli pustolovni film "39 stepenica" odigra sa samo četiri glumca. Jedan glumac igra Richarda Hannaya, glavnog junaka koji spašava svijet, jedna glumica tri dame s kojima je on u romantičnoj vezi, a dva preostala glumca igraju sve ostale uloge: muškarce i žene, pozitivce i negativce, škote, engleze i njemce, ovčice i ribice, a ponekad čak i grm. Ponekad moraju igrati i po dva lika u isto vrijeme. Sve se to odvija pri brzim i čestim izmjena svijetla i zvuka.

Čim je postavljena, predstava je u Engleskoj doživjela veliki uspjeh. Iz pozorišta
Tricycle Theatre gdje je premijerno izvedena, prešla je na West End već u septembru iste godine, a dvije godine kasnije počela je svoje prikazivanje i na Broadwayu.

Igra se na mnogim svjetskim pozornicama, a dobila je i najprestižnije teatarske nagrade kao što su Oliver Award for best Comedy (2007) i Drama Desk Award (2008).

Iako je originalni film ozbiljna špijunska priča, pozorišna ga verzija pretvara u
veselu komediju u kojoj publika uživa u glumačkoj umješnosti i vještoj improvizaciji.

"39 stepenica je glumačka predstava. Ona je posvećena stvaranju čarolije
pozorišnim sredstvima. Ona je oda dovitljivosti, kreativnosti, mašti. Pozornica je
prostor slobode. Tamo nam je dozvoljeno da budemo sve što poželimo. Sve što
svojim umjećem možemo dočarati. Samo nam treba zahvalna publika koja će
dopustiti da je ta luda i vesela igra ponese. Zavede. Razveseli. Publika spremna na zajedničko putovanje koje spašava svijet", kaže rediteljica Nina Kleflin.

Nina Kleflin pripada afirmiranoj generaciji hrvatskih pozorišnih reditelja. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u klasi profesora Koste Spaića. Iza sebe ima stotinjak profesionalnih kazališnih predstava, a režirala je u gotovo svim važnijim kazališnim kućama u Hrvatskoj.

Dobitnica je Fulbrightove stipendije, u okviru koje je režirala i predavala u SAD.
Režira i muzičkom žanru - opere, operete i mjuzikle, a bavi se i pozorištem za djecu. Posebni dio svoje karijere posvetila je radu sa slijepima kao rediteljica i inovatorica Kazališta slijepih Novi Život. Osim u Hrvatskoj režira i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sjedinjenim Državama i u hrvatskom pozorištu u Kanadi.

Ovo je njena peta predstava u Narodnom pozorištu Tuzla. Bavi se prevođenjem, dramatizacijama i dramskim pisanjem. Slobodna je, samostalna umjetnica. Živi u Zagrebu.

U predstavi igraju Armin Ćatić, Ivana Perkunić, Edis Žilić i Midhat Kušljugić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: