Otvorene prijave
52

Narodno pozorište Sarajevo raspisuje poziv na audiciju za dramsku predstavu "Romeo i Julija"

L. R.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Narodno pozorište Sarajevo raspisalo je poziv na audiciju za dramsku predstavu "Romeo i Julija".

Tako Narodno pozorište Sarajevo poziva diplomirane glumice i glumce te studente i studentice završne godine odsjeka Gluma Akademije scenskih/dramskih/izvedbenih umjetnosti na radionicu i audiciju za predstavu po tekstu W. Shakespearea "Romeo i Julija" koju će držati rediteljica Lee DeLong, a koja će se održati u Sarajevu u periodu od 1. aprila do 6. aprila 2024. godine.

Radionica i audicija namijenjee su prvenstveno odabiru glumica i glumaca koji će raditi na predstavi. Konačna podjela bit će objavljena na kraju radionice. Predstava će se raditi u Narodnom pozorištu od 8. aprila do 27. maja 2024. godine, kada je planirani datum premijere (prva repriza planirana je za 28. maj).

Kako se radi o predstavi koja nastaje u procesu proba, zahtjev rediteljice je da su izabrani glumci na raspolaganju sve vrijeme proba, bez termina zauzeća. Molimo vas da ovo posebno razmotrite prije nego se javite na konkurs.

Za radionicu/audiciju je potrebno pripremiti:

  1. Pjesmu u trajanju do dvije minute, sa ili bez pratnje. U koliko imate pratnju potrebno je da obezbijedite muzičara ili donesete vlastiti instrument. (Obezbijedit ćemo klavir).

  2. Šalu ili vic u trajanju do tri minute.

  1. Donijeti najmanje tri promjene kostima: potražite odjeću koja je prevelika, premala, previše kiča, previše blještava, previše izašla iz mode… (pretražite ormare svojih djedova i baka). Svi moraju imati šešir ili periku.

Ako imate vještine poput žongliranja, akrobacije, plesa, sviranja instrumenata, mačevanja i slično, možete ih predstaviti. Molimo vas da donesite sve što vam je potrebno za obavljanje tih vještina.

Prijave sa kratkim CV-om (sa fotografijom) se primaju na e-mail [email protected] do 10. marta 2024 do 10 sati.

Narodno pozorište Sarajevo ne može snositi troškove puta niti smještaja za učesnike i učesnice radionic/audicije koji dolaze izvan Sarajeva. U slučaju da u konačnoj podjeli za predstavu bude izabran glumac/glumca koji dolaze izvan Sarajeva Narodno pozorište ne može snositi troškove puta, dnevnica ni smještaja tokom probnog procesa, niti kasnijeg izvođenja predstava. Angažovanim glumicama i glumcima izvan ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo bit će ponuđen honorar za pripreme i reprizna izvođenja.