Najavljeno gostovanje
0

Narodno pozorište Sarajevo otvara Internacionalni teatarski festival Priština

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Nakon uspješnih gostovanja u HNK Split s baletnom predstavom "Sjećaš li se Dolly Bell?" te u Podgorici sa dramskom predstavom "Jedan je Muhammad Ali", Narodno pozorište Sarajevo će u sklopu regionalne turneje gostovati u Prištini.

Predstava "Jedan je Muhammad Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića otvoriti će Internacionalni teatarski festival Priština (PITF) na kojem će, pored Narodnog pozorišta Sarajevo, učestvovati teatri iz Njemačke, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i sa Kosova. Predstava će biti izvedena u AAB teatru Faruk Begolli s početkom u 20 sati.

Prishtina International Theatre Festival osnovan je u AAB teatru Faruk Begolli u junu 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom "Ne pitaj šta tvoja zemlja može učiniti za tebe, pitaj šta ti možeš učiniti za svoju zemlju…".

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović. Božinović je ranije kazala:

"Kako je pravo ime Muhammada Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija, ali ne baš kao njegovim, jer jedan je Muhammad Ali."

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović. Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, predstava "Jedan je Muhammad Al" bit će izvedena na XXIII Destivalu bh. drame Zenica te na 47. Danima satire Fadila Hadžića u Kerempuhu.