30. januara
193

Narodno pozorište Sarajevo otvara Galeriju sjećanja "Sulejman Kupusović"

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo 30. januara će otvoriti galeriju u foajeu pozorišta u cilju promocije teatarskih autoriteta i njihovih djela koji su utemeljili vrijednosti umjetničkog rada Narodnog pozorišta.

"Izuzetno bogata arhiva najvećeg bosanskohercegovačkog teatra obavezuje nas da je otvorimo za javnost i prikažemo kroz edukativno kulturološki program koji smo nazvali Galerija sjećanja 'Sulejman Kupusović'", saopćili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Galerija sjećanja Sulejman Kupusović" bit će prostor gdje će tematski izlagati historijat Narodnog pozorišta i prezentirati biografije najznačajnijih umjetnika i autora.

"Samim nazivom galerije želja nam je odužiti se našem najvećem reditelju, tetarskom vizionaru i autoritetu Sulejmanu Kupusoviću za ogroman umjetnički opus kojim nas je zadužio i koji je za života zagovarao važnost očuvanja i njegovanja sjećanja na naše umjetnike i njihovu umjetničku ostavštinu", saopćili su.

Prva postavka u ovoj Galeriji bit će posvećena prvakinji Drame Narodnog pozorišta, Nadi Đurevskoj izložbom pod nazivom "Nada Đurevska –snaga teatarskog izraza".

"Time ćemo pokušati dočarati prostor i vrijeme, kao i veliki umjetnički dopinos ove sjajne glumice koja zalužuje da bude sačuvana od zaborava. Reditelj Sulejman Kupusović i glumica Nada Đurevska bili su povezani posebnom umjetničkom niti i međusobno su gajili veliko umjetničko poštovanje. Stoga smo smatrali ne slučajnim ponovno ih spojiti na ovaj način koji će nas nadahnuti i podsjetiti na na snagu kvalitetnog umjetničkog djelovanja i uzajamnog poštovanja u vremenu kojem živimo", saopćili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović" bit će otvorena pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.