Kultura
11

Narodno pozorište Sarajevo donosi bogat repertoar za ovu sedmicu

FENA
Narodno pozorište Sarajevo u ovoj će sedmici svim ljubiteljima teatarske umjetnosti ponuditi brojne sadržaje.

Tako će večeras biti izvedena komedija "Balkanski špijun u Sarajevu" koju je prema tekstu Dušana Kovačevića adaptirao i režirao reditelj Sulejman Kupusović. Scenografiju i kostimografiju za ovu predstavu potpisuje Marijela Margeta- Hašimbegović.

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Aldin Omerović, Zana Marjanović i Milan Pavlović.

U utorak , 31. marta na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena baletna predstava "Dama s kamelijama", balet u dva čina i sedam slika prema romanu Alexandrea Dumasa sina, za koji koreografiju potpisuje gost iz Rusije Vasilij Medvedev.

Publika će uživati u igri prvaka Makedonske Opere i Baleta, pa će tako ulogu Margarite utjeloviti Aleksandra Mijalkova, Makedonija, dok će Armanda igrati Vasili Chichiashvili, Gruzija.

Uz soliste nastupit će baletni ansambl NPS, učenici Srednje muzičke škole Sarajevo-Odsjek baleta, a sve uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati Samra Gulamović.

U četvrtak, 2. aprila na programu je komična opera "Ero s onoga svijeta". Dirignet opere je Robert Homen, dok obnovu režije potpisuje Gordan Simić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, te Balet NPS, a bit će izvedena uz pratnju Sarajevske filharominije.

Na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu, 4. aprila bit će izvedena dramska predstava "Ožalošćena porodica", rađena po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Ahmeda Imamovića.

U predstavi igraju Mirvad Kurić, Sead Pandur, Ermin Sijamija, Alen Muratović, Vedran Đekić, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedrana Seksan, Merima Lepić, te Nisveta Omerbašić, saopćeno je iz Press službe NPS.