{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodno pozorište Sarajevo baletom otvara novu umjetničku sezonu

F
4.10.2007. u 13:40
0
0
Narodno pozorište Sarajevo baletom otvara novu umjetničku sezonu
0
Narodno pozorište Sarajevo baletom otvara novu umjetničku sezonu
Narodno pozorište Sarajevo večeras će izvedbom baletne predstave "Žizela" ("Giselle") Adolfa Adama, za koju koreografiju potpisuje Edina Papo, otvoriti novu pozorišnu 2007./2008. sezonu.
Muzičkom izvedbom će dirigirati Ciprian Teodorascu, dok će kao gosti nastupiti prvaci Baleta Narodnog pozorišta Beograd Ana Pavlović i Konstantin Kostjukov.

Balet "Žizela", najpoznatiji balet iz doba romantizma, postojanje duguje francuskom piscu i pjesniku Theophileu Gautieru. Napisao je komad baziran na germanskoj legendi koju je našao u knjizi njemačkog pjesnika Heinricha Heinea.

Balet je izveden u Rusiji poslije 1842., ali je bio ispušten iz repertoara zemalja zapadne Evrope nekoliko decenija kasnije. Jedino je 1910., ponovo izveden u Francuskoj.

"Žizelu" su od njene premijere igrali poznati baletani i balerine, kao što su Olga Spessivtseva, Alicia Markova, Anna Pavlova, Margot Fonteyn, Yvette Chauviré, Carla Fracci, Natalia Makarova i mnogi drugi.

Predstavi, koja će početi u 19.30 sati, prethodit će otvaranje prve samostalne izložbe Branka Dursuma "Pozorišni plakat".

Na izložbi u foajeu Narodnog pozorišta u 19.00 sati publici će biti predstavljeni plakati koje je Dursum kreirao za predstave Narodnog pozorišta Sarajevo "Hanka", "Rodoljupci", "Ženidba", "Šišmiš", "Vesela udovica", "Nikola Šubić Zrinjski", "Ljubavni napitak", "Prvi put s ocem na izbore", "Ero s onoga svijeta", "Seviljski brijač", "Labudovo jezero", "Katarina bosanska kraljica", "Palčica" i druge.

Autor je i likovnog rješenja poštanske marke izdate u povodu 60 godina Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a već tri godine autor je kompletnog vizualnog identiteta manifestacije "Dani hrvatske kulture u BiH" koju organizira Ambasada Republike Hrvatske.

Nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta bit će nastavljena 5. oktobra predstavom "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, rađenom u režiji Petra Večeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: