Sjajne predstave
25

Narodno pozoriše Mostar: U srijedu predstava "Prah", u subotu obilježavanje Noći teatra BiH

E. Lj.
Predstava "Prah"
Predstava "Prah"
Na Veliku scenu Narodnog pozorišta Mostar u srijedu, 13. novembra, u 20 sati stiže gostujuća predstava "Prah" mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji Altteatra i JU Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Ova drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja. U glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika će gledati dvoje vrsnih glumaca: Gordanu Boban i Mirsada Tuku. Cijena ulaznice iznosi 10 KM.

Desetu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se organizuje velika kulturna manifestacija Evropska noć teatra – Noć teatra za Bosnu i Hercgovinu. Ovaj jedinstveni jednodnevni događaj posvećen je scenskim i izvedbenim umjetnostima, a bit će održan u subotu, 16. novembra. Narodno pozorište u Mostaru ovaj datum će obilježiti izvedbom predstave "To" Alije Isakovića u režiji Ivana Lea Leme sa početkom u 20 sati.

Predstava
Predstava "To"

Radnja drame "To" smještena je na periferiju grada, a junaci su ljudi sa životne margine. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu.

U predstavi igraju: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo. Scenografiju predstave potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a muziku Zvonimir Dusper Dus. Ulaz na predstavu je besplatan, a preuzimanje ulaznica je moguće na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati.